Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Izolace zdiva / foto: shutterstock

Odolný dům potřebuje izolace. Jak se dělají?

Máte starší dům? Pak jste si nejspíš všimli, že podléhá vlhkosti. Mezi nejčastější rekonstrukce proto patří izolační práce, které zabrání nejen velkému úniku tepla, ale zamezí i tvorbě právě vlhkosti.

Izolace zdiva. Proč je nutná?

Jestli již rekonstruujete dům, pak máte zkušenost s tím, že jsou činnosti, které baví více. Vybírat malbu, dlaždičky, zařízení, technologie, to je hraní. Činnosti, které se vztahují již k hrubé stavbě, tak oblíbené nejsou, přitom se ale jedná o podporu trvanlivosti daného objektu. Tak se pojďme pustit do práce. Izolace zdiva, sanace nebo podřezání. Jde o aktivity, které nejsou moc čisté, víří se prach, bourá se, vše déle trvá, jelikož se jde ke kořenům. Vezměte to ale z toho pohledu, že jde o generálku. Jako když si necháte například vyměnit kyčelní kloub, abyste opět žili aktivně a plnohodnotně. Pokud máte dům, v němž žilo více generací před vámi, je pravděpodobné, že ho časem ohrozí vlhkost. Na zdech se začnou tvořit fleky, bude opadávat omítka, zdivo bude chátrat a časem by dům mohl spadnout. Nehledě na to, že se mohou objevit plísně, které nesvědčí zdraví. Proto je podstatné, aby případná vlhkost nezačala vzlínat.

Vlhkost zdiva

Nutná sanace zdiva

Sanace zdiva je účinným řešením trablů s vlhkostí. Jde o hydroizolační a vysušovací metody, při nichž se významně eliminuje riziko vlhkosti ve zdivu, navíc se zesílí tepelně-izolační vlastnosti stavby. Možností může být několik. Záleží na tom, v jakém stavu budova je a jaké mechanické procesy zvládne. Velmi časté je podřezání zdiva. Tím se vytvoří zábrana, přes niž vlhkost dál neprostoupí. Jedná se o revoluční metodu, protože dříve se musely vybourat velké části zdí, aby se udělala vodotěsná izolace.

Jak na podřezání zdiva?

Existuje více možností, jak na podřezání zdiva. Může se to udělat motorovou pilou, což je specifický způsob, který lze aplikovat pouze na cihly. K tomuto účelu určenou řetězovou pilou se prořízne spára mezi cihlami. Délka řezu má maximálně 1 metr, posléze se do drážky aplikuje izolace na bázi PE, PVC či sklolaminátu o tloušťce 2 milimetry. Podřezané zdivo se pak jen staticky zajistí rozpěrovými klíny. Následně se pokračuje další metr, poté zase další, přičemž mezi jednotlivými částmi se izolace překrývají v šířce 10 centimetrů. Tyto prostory mezi klíny se ještě vyplní maltou. Způsob tohoto podřezání je finančně velmi příznivý, má navíc i dobrou životnost, minimálně 90 let. Překážkou může být právě skutečnost, že motorovou pilou nelze podříznout nic jiného než cihly. Bez výjimky. Ani když jde o smíšenou stavbu z dob, kdy se stavělo ze všeho, co se dalo sehnat. Nelze tak řezat kámen, panel atd. Cihelné zdivo musí být i s vodorovnou průběžnou ložnou spárou, zeď musí být i soudržná a nijak nepřezdívaná.

Izolace zdiva

Podřezání zdiva diamantem

Hojně se využívá diamantové lano, kdy se do předem vyvrtaných otvorů aplikuje řezné lano a s pomocí kladek se udělá rovina řezu. Následně se lanem a kovovými prstenci s průmyslovými diamanty prořežou i ty nejtvrdší materiály. Do drážek se pak aplikuje izolace. Tato metoda se nejčastěji využívá tam, kde nelze použít podřezání řetězovou pilou, nebo nejdou narazit nerezové plechy. Není třeba průběžná ložná spára, metodu lze aplikovat na všechny druhy zdiva, tedy betonu i tvrdé cementové malty. Zvažujete podřezání domu? Obraťte se na firmu Izolacehroz.cz, která poskytuje služby od průzkumu přes návrh až k realizaci sanačních prací pro bytové i rodinné domy, administrativní budovy, školy, obecní úřady, obchody i památkové chráněné budovy. Využívají ty nejmodernější metody, které vám zajistí dlouhodobou stabilitu vašeho domu.

K tomuto článku není otevřena diskuze