Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hacker v akci / foto: shutterstock

Napadli mapy.cz hackeři? Místa v Rusku mají podivné názvy

Uživatelé serveru mapy.cz se setkávají s podivnými názvy míst v ruské části map. Například některé zastávky autobusů, místní úřady, kostely nebo třeba kavárny mají často nesmyslné a protiruské názvy.

Že je v mapě občas něco špatně, se stává celkem běžně. Ale abyste se v mnoha případech nedozvěděli, kde máte vystoupit z tramvaje, v jaké restauraci máte sraz, či co stojí za pamětihodnost opodál? Na serveru mapy.cz se však na mapě Ruska děje něco minimálně nestandardního. Mnoho objektů má zavádějící a nenávistné názvy, kterými by se taková místa v žádném případě nemohly jmenovat. Zde jsou některé příklady, kterých můžete na mapách najít téměř v každém městě Ruské federace spoustu. Azbukou zní tato pojmenování v ruštině správně, ale překlad do latinky je podivný, trochu připomíná ukrajinštinu a rumunštinu.

"Rusko zdechne" se těžko bude jmenovat zřícenina hradu ve městě Krasnodar - zdroj: mapy.cz
Rostov na Donu evidentně nemá tramvajovou zastávku "Rusové jsou násilníci" - zdroj: mapy.cz
Ani kostel v Moskvě nebyl ušetřen, jmenuje se "Čest ruského důstojníka horší než hov.." - zdroj: mapy.cz
Autobusová stanice v Petrohradě se těžko bude jmenovat "Putin uprchl ze země" - zdroj: mapy.cz
Volgograd, bývalý Stalingrad, taky nebyl ušetřen - zdroj: mapy.cz

Kdo a proč to dělá? To je záhadou. Je možné, že to udělala nějaká protirusky naladěná skupina hackerů. Mapy.cz jsou vlastněny Seznamem, ale těžko by tyto názvy byly na mapách záměrně. Tak hloupou propagandu by nevymyslel ani nějaký komunista v předminulém režimu, Joe Biden nebo Kim-Čong-Un. Navíc by to pro Seznam znamenalo ztrátu kredibility u uživatelů. Jedna věc je psát protiruské články, ale něco jiného je záměrně uvádět místa na mapách špatně. Seznam by tak měl co nejdříve prozkoumat, jaký šotek to v jeho mapovém serveru vlastně řádí.

Zdroj:

(1 )mapy.cz - ruská část mapových podkladů

(2) https://cs.wikipedia.org/wiki/Volgograd

Anketa

Napadli mapy.cz hackeři? Názvy míst v Rusku mají podivné názvy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!