Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zlato / foto: shutterstock

Zlato je pro investory výhodnou komoditou

Vydělávat se dá mnoha způsoby. Někdo se dře do úmoru, jiný vydělává na burze. Svět investic však není vůbec uzavřen Může do něj vstoupit každý, kdo má alespoň základní kapitál.

Proto není problém si přijít třeba jen na pár tisícovek navíc vhodným investováním. Kdo teprve začíná, měl by si vybrat něco jednoduššího. Obecně se doporučuje dát své peníze do zlata.

Zlato se používá k celé řadě věcí

Většina lidí zná zlato primárně ve formě šperků. Asi každý má doma nějaký ten zlatý náhrdelník či řetízek. Existují však i jiné možnosti, jak tento drahý kov využít. Velmi oblíbené je zlato třeba u výrobců elektroniky.

Jedná se o vynikající vodič, a proto se používá při výrobě velkého množství elektrospotřebičů. Většinou se zlato dává do produktů vyšší jakosti, což je docela logické. Je totiž pořád velmi drahé.

Zlato jako investiční komodita slouží nejen k vydělávání financí, ale rovněž i k jejich udržení. Cena zlata totiž během krizí neklesá, ale naopak stoupá. Díky tomu se investor nemusí bát, že jeho finance spolkne inflace.

Na zlatě je reálné vydělat i způsobem nákup/prodej. I pro tento vzácný kov totiž platí cenové propady.

Ty jsou běžné během ekonomických konjuktur, případně při příležitosti uzavření významnějších dolů. V takových chvílích se doporučuje zlato nakoupit. To se pak dá prodat během krizového období.

Zlaté mince

Co přesně koupit?

Kdo chce do zlata investovat, měl by se primárně zaměřit hlavně na slitky. Ty se dají pořídit v mnoha podobách. Jednotlivé druhy slitků se od sebe odlišují hlavně svou hmotností, respektive ryzostí.

Nemalý vliv na cenu mají i samotní prodejci. I dva obchodníci v jednom městě mohou nabízet zlaté slitky za odlišných cenových podmínek. Z toho důvodu se vyplatí si ještě před nákupem nabídky jednotlivých prodejců projít.

Zlato se u nás prodává, avšak nevyrábí. Jedná se o hlavně o švýcarské slitky. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna.

K tomuto článku není otevřena diskuze