Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kávové boby / foto: shutterstock

Jaké jsou nejnovější trendy ve světě kávy? Budete překvapení

Káva je nápoj starý několik stovek let. To však neznamená, že si dnes vychutnáváme stejný mok jako naši předci. V posledních letech se totiž podstatně změnila kvalita, zvyklosti i obsah samotné kávy. Jak je to možné?

Lidé jsou stále náročnější

Káva se stává jakýmsi ukazatelem kultury jednotlivých civilizací. V dnešní době je ohromná poptávka především po „fair trade“ či „BIO“ kávě. Společnost se totiž začíná zajímat o svůj dopad na životní prostředí a také pracovní podmínky ve třetích zemích (kde se káva pěstuje).

Velký úspěch také slaví různé varianty fitness či „funkčních“ kávových nápojů. Dnes už není žádnou výjimkou, že v jednom šálku kávy najdete 20 gramů vysoce využitelných bílkovin. Podobná situace platí i pro vitamíny, minerály, extrakty z různých zdravých bylin a tak dále. Ideální řešení pro milovníky cvičení a zdravého životního stylu.

Jak vybírat kávovar

Mění se i kávovary

Společně s kávou se samozřejmě mění i zařízení na její přípravu. Zajímá vás, jak vybírat kávovar? Pak si musíte pohlídat mnohem více specifik, než kolik byste si museli hlídat například před deseti lety.

I přesto trhu stále dominují dva základní druhy zařízení – pákové kávovary a automatické kávovary. Obě varianty mají svá pro, stejně jako proti. Jak se od sebe liší?

Pákový kávovar bývá o něco levnější. Na druhou stranu si však neporadí s tolika úkoly, jako automatické zařízení. Budete muset kontrolovat intenzitu pěchování, ručně nastavit stupeň mletí i další úkony.

Automatický kávovar bývá dražší, ale vyřeší vše za vás. Místo manuálních činností prostě stisknete příslušné tlačítko a chvíli počkáte. Jedná se o ideální volbu v případě, kdy ráno pospícháte a nemáte čas na dodatečnou práci.

Nejlepší bude, když si uděláte vlastní názor a prohlédnete si pákové i automatické kávovary na webových stránkách výrobce De’Longhi.

K tomuto článku není otevřena diskuze