Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Práce z domu / foto: shutterstock

Jak být na home office produktivní? Pomůže časné vstávání a pravidlo deseti minut

Během posledních pár let došlo na pracovním trhu k jedné zásadní proměně – lidé se z kanceláří přesouvali do svých obýváků. A někteří už u práce z domova zůstali. Jenže produktivita občas pokulhává.

Home office neboli práce z domova má nesporné výhody. Odpadá ranní a odpolední dojíždění, můžete celý den zůstat v pohodlném oblečení a vaši domácí mazlíčci netrpí samotou. Jak se ale poprat s nedostatkem motivace, kterou doma můžeme pociťovat?

Vstávejte brzy

Práce z domova přímo vybízí k rannímu lenošení. Vždyť přeci nikam nemusíte spěchat, stačí zapnout počítač a i ranní kávu si vychutnáte u prvních pracovních úkolů. Jenže čím dříve vstanete, tím budete efektivnější. Vytvořte si rutinu, z postele vyskočte při prvním zazvonění budíku, dopřejte si šálek vody a protáhněte se. Pak se pomalu začněte orientovat na práci.

Brzké vstávání se vyplatí
Brzké vstávání se vyplatí – Zdroj: Shutterstock.com

Plánujte

Nenechávejte nic náhodě a už večer si připravte plán na následující den. Budete tak přesně vědět, do čeho se pustit co nejdříve a co naopak počká. Na každý úkol si vymezte přesný čas, kdy se budete věnovat pouze jemu. Naplánujte si i přestávky, i odpočinek je důležitý.

Vymezte si prostor a čas

Ideální je mít doma vlastní pracovnu nebo alespoň pracovní kout, kde vás nebude nic rozptylovat. Pokud to není možné, přesuňte práci alespoň mimo ložnici. Peřiny a postel si asociujeme s odpočinkem a to pracovnímu nasazení příliš nenahrává.

Pokud sdílíte domácnost s jinými členy, dohodněte si jasná pravidla, abyste mohli pracovat nerušeně. Snažte se také vyhnout tomu, aby na vás připadla veškerá práce o domácnost a zvířata jen proto, že dny trávíte doma.

Umět si vytvořit prostor a čas při práci z domu je základem úspěchu
Umět si vytvořit prostor a čas při práci z domu je základem úspěchu – Zdroj: Shutterstock.com

Pravidlo deseti minut

Stojí před vámi úkol, do kterého se vám vůbec nechce? Nastavte si v hlavě, že se mu budete věnovat jen deset minut. Po uplynutí této lhůty můžete přestat a přesunout se k něčemu jinému. Většinou však u odkládané aktivity zůstanete, když se vám povede překonat prvotní odpor.

 

Zdroje:

https://flow-nutrition.cz/blogs/blog/6-tipu-jak-efektivne-zvladat-praci-na-home-office

https://aplikaceprace.cz/magazin/dulezitost-rutiny-aneb-jak-zustat-efektivni-na-home-office

Jak být na home office produktivní? Pomůže časné vstávání a pravidlo deseti minut

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!