Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Co ukrývají jeskyně v České republice?

V České republice najdeme asi 4000 jeskyní. A snad každá z nich ukrývá nějaký unikát. Víte, ve které jeskyni je ten největší krápník, nebo kde se nachází největší propast?

Co je to vlastně jeskyně? Jeskyňáři, tedy speleologové, nazývají jeskyní díru v zemi, do které se vejde alespoň jeden člověk. Veřejnosti přístupných „děr“ do země je v České republice celkem čtrnáct. Většina z nich jsou významnými paleontologickými lokalitami a v celé řadě jeskyní proběhly významné archeologické výzkumy. Každá česká jeskyně má své „nej“. Pojďme se za některými skvosty českých jeskyní podívat.

 

Nejdelší jeskynní systém v České republice vytváří hned několik jeskyní, které spojuje řeka Punkva v Moravském krasu. Délka celého komplexu je větší než 35 kilometrů, odborníci však tvrdí, že při dalším zkoumání by se našlo ještě několik kilometrů podzemních chodeb. Z celkových 35 kilometrů je 25 kilometrů dlouhá Amatérská jeskyně. Dále ke komplexu patří Sloupsko-šošůvské jeskyně a Punkevní jeskyně a systém jeskyní v Holštejském údolí.

 

magazin.cz

 

Nejhlubší propast na našem území najdeme v Hranickém krasu. Hranická propast je z více než poloviny zatopena vodou. A jak je propast hluboká? Na tuto otázku zatím nedokáží odborníci jednoznačně odpovědět. S každým měřením se totiž hloubka propasti zvětšuje. Během posledního zkoumání bylo pod hladinou naměřeno 373 metrů. Část nad vodní hladinou dosahuje 69 metrů, a tak je naše nejhlubší propast hluboká celkem 442 metrů. Další měření však možná přinesou jiné výsledky.

Hranickou propast bychom našli zakreslenou již na mapě Moravy z roku 1627. Autorem této mapy je Jan Amos Komenský. Ten zaznamenal Hranickou propast na mapu jako vůbec první krasový útvar na území naší republiky.

magazin.cz

 

Největší dóm bychom našli v Moravském krasu, v oblasti zvané Rudické propadání. Dóm s příznačným názvem Obří dosahuje rozměrů 70×30×60 metrů. Co do objemu je takřka stejný Olomoucký dóm v Javoříčských jeskyních, jehož rozměry jsou 130×15×10 metrů.

Největší dóm přístupný veřejnosti můžete navštívit v Kateřinské jeskyni. Zdejší dóm má velikost 97×44×20 metrů.

Nejstarší veřejnosti přístupnou jeskyní je Chýnovská jeskyně.. Speleologové ji objevili v roce 1863 a již v roce 1868 do ní mohli vstoupit první návštěvníci.

 

magazin.cz

 

Nejmohutnější jeskynní portál můžete vidět v jeskyni Kůlna. Vstup je široký 40 metrů a vysoký 8 a půl metru.

Největší krápník v České republice najdeme v jeskyni Řečiště, která spadá do oblasti Moravského krasu. Krápník je vysoký 8, 8 metru.

Nejstarší jeskynní kresbu vytvořili naši předci na zdech v Býčí skále před více než 5 200 lety.

 

magazin.cz

 

Nejdelší jeskynní systém, který není tvořený krasovými horninami je Teplická jeskyně tvořena z velkých balvanů. Teplická jeskyně je dlouhá 1 065 metrů.

Nejhlubší propast tvořena nekrasovými horninami je hluboká 71 metrů. Jedná se o Dračí propast, kterou najdeme v Teplických skalách.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1