Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Kam na nevšední dovolenou?

Pokud vás už nebaví pobyt u moře nebo výlety za památkami, existují i jiné způsoby, jak se dá dovolená prožít. Jsou to neobvyklé druhy turistiky, kterou můžeme provozovat a získat tak nevšední zážitky.

Vyzkoušet můžete agroturistiku – cestování na venkov, kde se ubytujete na rodinné farmě nebo v nějakém zemědělském podniku a žijete venkovským životem. Může to být také spojeno se zemědělskými pracemi, jako je sušení sena, sběr jahod či brambor, nebo také rybolov, lov zvěře, jízda na koních a péče o zvířata. Taková turistika je vhodná především pro rodiny, které žijí svůj běžný život ve městě, nevlastní žádnou chatu na venkově a tak nepřijdou v normálním životě do styku s venkovskými podmínkami.

magazin.cz

 

Dalším druhem bizarní turistiky je temná turistika – výpravy za místy, kde lidé v minulosti prožívali utrpení a smrt. Podíváte se na známá místa jako například koncentrační tábor Osvětim, Hirošima v Japonsku, Černobyl na Ukrajině, Pompeje v Itálii, ale také místa, kde probíhaly války, na různá bojiště, do hradů a vězení. Tento druh turistiky není pro každého, ale má něco do sebe.

magazin.cz

 

Poměrně nový druh turistiky, který je považován i za sport je geocaching, neboli hledání schránek, které jsou ukryty na různých místech, pomocí GPS. Schránky, jež hledáte, jsou většinou ukrývány na zajímavá místa, která však nemusí být turisticky známá. Dalo by se říct, že jde o takové novodobé hledání pokladu.

magazin.cz

 

Pokud dáváte přednost aktivnímu trávení dovolené, pak můžete vyrazit do hor za alpinismem, cestovat na motorkách, nebo klasicky na kolech. V naší republice je také hodně rozšířený tramping, vodáctví a outdoor, což jsou veškeré aktivity, které probíhají venku, a každý si pod tím názvem může představit právě svou oblíbenou venkovní činnost.

magazin.cz


Je na vás pokud se rozhodnete vyzkoušet něco nového a neobvyklého, nebo přeci jenom dáte přednost osvědčené klasice a vydáte se k moři a za klasickými a známými památkami.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!