Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ChameleonsEye / Shutterstock

Nebezpečné ostrovy: Sem na dovolenou nejezděte

Trávit dovolenou někde na ostrově, to zní jistě lákavě. Ovšem ne na všech ostrovech byste si dovolenou užili.

Na některých ostrovech by vás potkal hurikán a příšerné počasí, jinde by vám pobyt zkazila aktivní sopka, nebo by vás otravovali jedovatí hadi. Některým místům je zkrátka lepší se vyhnout, ne všechny ostrovy jsou vhodné pro trávení klidné dovolené. Britský server The Daily Telegraph vytvořil žebříček pěti nejnebezpečnějších ostrovů světa, kterým je lepší se vyhnout.

 

Nebezpečí číhá na japonském ostrově s názvem Miyake-jima. Tento ostrov se nalézá kousek od pobřeží Japonska. Pokud byste se na Miyake-jima vydali, jistě byste si hned všimli veliké sopky zvané Mount Oyama. A právě tato činná sopka je největším nebezpečím ostrova. Sopka napáchala spoustu škody již mnohokrát. Zatím poslední mohutná exploze nedala spát místním obyvatelům v roce 2005. Od té doby doporučuje vláda místním obyvatelům, aby s sebou pro jistotu nosili plynovou masku. Pravidelně se zde také měří množství oxidu siřičitého ve vzduchu. Pokud je jeho množství ve vzduchu zdraví nebezpečné, sirény svým zvukem obyvatele upozorní, aby si rychle nasadili plynovou masku.

 

magazin.cz

 

Pro dovolenou není zrovna vhodný také jeden z ostrovů nizozemských Antil. A nebezpečným ostrovem je ten nejmenší a zároveň prý nejkrásnější ze všech šesti karibských ostrovů patřících Nizozemí, ten s názvem Saba. A jaké nebezpečí se zde skrývá? Internetová stránka monitorující výskyty hurikánů v oblasti Karibiku varuje, že za celých 150 let řádily hurikány nejčastěji na tomto malém ostrově. Čas od času se zde také vyskytují prudké tropické bouře.

 

Nebezpečným ostrovem je také ostrov Atol Bikini, jeden z Marshallových ostrovů v Tichém oceánu. Ostrov Atol Bikini je sice zapsán na seznamu UNESCO, ohroženi zde však budete rovnou dvakrát. Nebezpečí zde číhá v podobě žraloků a v podobě radiace. V roce 1946 zde byly prováděny testy jaderných zbraní. I přesto, že je  ostrov od roku 1997 oficiálně bezpečným a žádná vysoká hladina radiace by zde neměla být, obyvatelé se sem už nechtějí vrátit. Je to způsobeno i tím, že by zde lidé neměli konzumovat žádné plodiny, kvůli hrozící radiaci, která se může ještě vyskytovat v půdě. Ze stejného důvodu je v blízkosti ostrova zakázán rybolov, což je důvodem přemnožení žraloků v této oblasti. Za nimi míří více než sto potápěčů za rok.

 

magazin.cz

 

Pro trávení dovolené není také zrovna vhodný skotský ostrov Gruinard. Na tomto malém ostrůvku v severním Skotsku testovala v minulosti britská vláda biologické zbraně. Za doby druhé světové války zde zase probíhaly testy účinků antraxu. V důsledku toho zemřelo několik set ovcí a ostrov byl na dlouhou dobu odříznut od civilizace. V roce 1980 došlo k dekontaminaci ostrova, což ovšem také nebyl dobrý nápad. K dekontaminaci sloužilo několik set tun formaldehydu. Dodnes tak lidé, kteří na ostrov zamíří, podstupují jistá zdravotní rizika.

magazin.cz

 

Na dovolenou rozhodně nejezděte na ostrov s názvem Ilha da Queimada, který je pod správou státu Brazílie. Ostrovu Ilha da Queimada je znám také pod názvem Hadí ostrov. Proč? Na ostrově, který najdeme nedaleko pobřeží Brazílie, žije totiž nejjedovatější had celé Jižní Ameriky, a to křovinář ostnitý. A tento had by vám mohl pobyt na ostrově pěkně znepříjemnit. Podle místních obyvatel žije na ostrově až pět jedovatých hadů na pouhém metru čtverečním. Křovinář patří do čeledi chřestýšovitých a je jedním z nejhezčích jedovatých  hadů Jižní Ameriky. Po dlouhou dobu obývali Hadí ostrov pouze strážci majáku. Dnes se na ostrov naštěstí ani nedostanete, brazilské námořnictvo vydalo zákaz vstupu všem civilistům.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!