Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Gigantická pavoučí síť v Düsseldorfu

Německé muzeum se pyšní obří ocelovou pavoučí sítí zavěšenou pod skleněnou kopulí, kam mohou lézt i návštěvníci.

Unikátní zážitek vás čeká, pokud navštívíte muzeum K21v Düsseldorfské historické budově Städenhaus. Tamní expozice totiž nedávno zpřístupnila nevídanou umělou pavoučí síť utkanou z ocelových vláken, která je umístěna 25 metrů nad vnitřním atriem přímo pod prosklenou střechou budovy.

magazin.cz

 

Ocelová pavučina

Za výstředním návrhem a realizací stojí argentinský umělec Tomás Saraceno, který na projektu nazvaném In orbit pracoval téměř tři roky a svůj návrh konzultoval s mnoha inženýry, architekty i biology. Výsledkem tak je tři tuny vážící síť rozprostírající se na ploše více než 2500 čtverečných metrů. Síťový komplex tvoří tři různě se prolínající patra, jejichž výsledný tvar věrně kopíruje skutečnou práci pavouků v přírodě.

Součástí pavoučího komplexu je rovněž šest obřích nafukovacích koulí, dosahujících v průměru až 8,5 metru a hmotnosti 300 kg, které slouží jako záchytné body. Pavoučí život si může naráz vyzkoušet až deset návštěvníků, kteří se mohou volně pohybovat po průhledné síti mezi koulemi a užívat si závratný pohled na malé lidičky pod nimi.

magazin.cz

 

Lidé v oblacích

In orbit tak může navozovat pohled na fantaskní krajinu připomínající jakési moře mraků. Pohled zdola na oblé tvary umístěné pod zářivou prosklenou koulí vůbec nenaznačuje, že by se do těch míst dalo vystoupat, proto drobné postavičky na sítí vypadají spíše jako vymodelované. O to podivnější je pak sledování pohybu lidí na síti, kteří se mohou jevit jako by plavali volně po obloze.

magazin.cz

 

Podle autora se plovoucí prostorové uspořádání stává oscilační sítí vztahů, rezonance a synchronní komunikace. Když totiž vstoupí na orbitu několik lidí současně, jejich přítomnost ji uvede do pohybu, mění napnutí ocelových lan i intervaly mezi jednotlivými úrovněmi síťoviny. Návštěvníci mohou koordinovat svoji činnost v prostoru a jsou schopni, podobně jako pavouci, vnímat okolní pohyb pomocí vibrací. Saraceno toto nazývá novou hybridní formou komunikace.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!