Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Barcelona / foto: Valerie Potapova / Shutterstock

Objevujte krásy španělské Barcelony

Barcelona je nádherné město, kterému nechybí moře, hory ani památky.

Přestože jsou pláže v Barceloně téměř v centru města, nijak to neubírá na jejich kráse a čistotě. Ze stanice metra se dostanete na nejbližší a nejznámější pláž La Barceloneta do 10 minut. Pláže na sebe navazují po celém pobřeží a jsou oddělené přístavy. Ačkoliv jsou vyhledávané místními i turisty, nejsou nijak přeplněné.

Památek najdete v Barceloně celou řadu – o většinu z nich se postaral architekt a stavitel Antonio Gaudí. Jeho památky jsou turisty velice vyhledávané, a proto se na vstupy stojí několika hodinové fronty. Do katedrály Sagrada Família, která je symbolem města, se pravděpodobně vůbec nedostanete, pokud nepřijdete k pokladně časně zrána, nebo se vám nechce vystát frontu vinoucí se jako druhý plot kolem dokola.

magazin.cz

 

Naopak v Gaudího parku Guell se fronta stojí pouze na fotografii se známou mozaikovou ještěrkou. Když se dostanete na řadu, samozřejmě jste na fotce s celou dvacetičlennou skupinkou ostatních turistů. Park je ovšem krásný a stojí za to se do něj vypravit. Další turistickou atrakcí je 1,6 km dlouhá třída La Rambla, vedoucí od přístavu až do středu města. Projít ji musíte celou, jinak byste vlastně vůbec nebyli v Barceloně. Pozor však na různé černošské prodejce, kteří nabízí všemožnou veteš od laciných slunečních brýlí po vuvuzely. Může se vám lehce stát, že při sebemenším zájmu o jejich koupi přijdete najednou o peníze.

magazin.cz

 

Pokud nemáte rádi turistický ruch, sežeňte si ubytování v nějaké z klidnějších čtvrtí – třeba v Glóries, kde najdete dlouhou promenádu plnou obchůdků, restaurací a jen velice málo turistů. Pláž je zde také klidnější.

Nezapomeňte ani na módu. Ve třicetistupňových vedrech jsou to především plavky, kraťasy s vysokým pasem doplněné volným tílkem, nebo krátkým tričkem. Nakupovat běžte do Zary, Stradivaria a dalších obchodů španělské společnosti Inditex, které jsou levnější než u nás. Nevynechejte ani anglický Primark, který nabízí velice levné, ale módní oblečení.

magazin.cz

 

Lidé v Barceloně hodně sportují. Běhají, jezdí na kolech, skateboardech, a když jdete večer při západu slunce na pláž, uvidíte je hrát volejbal, frisbee, plážový fotbal, ale taky cvičit jógu nebo tai-chi.

Až budete mít hlad, dejte si paellu, nabízí ji snad každá restaurace. Jen se ujistěte, jak bude velká, v některých restauracích porce určená pro jednoho bohatě vystačí pro dva. Ochutnejte také gazpacho – hustou studenou polévku z rajčat –, jednohubky tapas, vynikající sušenou šunku jamón serrano a nepřežeňte to se sangríou. Druhý den by vám bolavá hlava bránila ve zkoumání krás tohoto přímořského města.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!