Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Turisty nejnavštěvovanější posvátná místa

Věřící lidé a turisté se dají někdy shrnout do jedné skupiny. Občas dokonce posvátná místa slouží spíše jako kulturní památka a plní funkci turistické atrakce.

Hodně cestovních kanceláří vydělává na zájezdech ke známým svatostánkům či posvátným místům. Jaká posvátná místa jsou ta nejnavštěvovanější na celém světě? Kam míří nejčastěji kroky turistů či nábožensky založených lidí? Podle serveru BBC navštěvují turisté a věřící nejčastěji následující posvátná místa.

 

Hned dvě nejčastěji navštěvovaná posvátná místa najdeme v japonském hlavním městě, v Tokiu. Zde stojí šintoistická svatyně Meidži, která je nejnavštěvovanějším posvátným místem v Tokiu a zároveň nejvýznamnější stavbou svého druhu. Budova byla postavena ve dvacátých letech minulého století na památku císaře rodu Meidži a jeho manželky. Manželský pár je ve svatyni také pohřben. Každý rok v areálu svatyně slaví současný císař své narozeniny. Oslavu provázejí i ukázky bojového umění s názvem enbu, které se konají v rozsáhlém parku vysázeném ze sto tisíc stromů.

magazin.cz

 

Dalším nejčastěji navštěvovaným posvátným místem japonského hlavního města je buddhistický chrám Sensódži, který najdeme přímo v centru metropole. Několik set Japonců denně se chodí do chrámu modlit nebo zeptat na svou budoucnost. K oběma tokijským sakrálním stavbám zamíří ročně více než 30 milionů lidí.

 

magazin.cz

 

Třetím nejnavštěvovanějším posvátným místem světa je indický hinduistický chrám Kaši Višvanáth. Ten se rozléhá na březích posvátné řeky Gangy ve městě Váránasí. Chrám Kaši Višvanáth je jednou z nejvýznamnějších a nejposvátnějších hinduistických sakrálních staveb v celé Indii. Svatostánek je zasvěcen bohu Šivovi a každý správný hinduista by sem měl alespoň jednou za život vykonat pouť, kterou spojí s očistnou koupelí v řece Ganze. Při návštěvě chrámu se však musí hinduisté dobrovolně zříci jedné své vášně. Za rok do chrámu vejde zhruba 22 milionů lidí. Zajímavé je, že hned vedle hinduistického svatostánku stojí mešita.

 

magazin.cz

 

Bazilika Panny Marie Guadalupské v Mexiko City zabírá další, čtvrté místo žebříčku nejnavštěvovanějších posvátných míst. Panna Marie Guadalupská je patronkou Mexika a její hlavní chrám najdeme právě v Mexiko City. Za zmínku jistě stojí fakt, že do baziliky se vejde neuvěřitelných padesát tisíc věřících. Baziliku za rok navštíví dvacet milionů lidí, kteří se sem jezdí dívat hlavně na slavný obraz Panny Marie.

 

magazin.cz

 

Pátou nejčastěji navštěvovanou sakrální stavbou je chrám Šrí Venkatéšvary v Indii. Tento chrám je nejdůležitějším svatostánkem boha Višny v celé Indii a zároveň jeden z nejbohatěji vybavených chrámů v zemi. Poutní místo stojí na posvátné hoře na jihu Indie již od 8. století. Dnes má podobu hned několika menších svatyní. K místu se váže stará legenda, podle které má bohovi Višnu přinést člověk tolik květin, zlata a drahých darů, kolik sám váží. Pak mu Višnu splní každé přání. Za rok chrám Šrí Venkatéšvary navštíví více než 18 milionů lidí.

magazin.cz

 

Šestým nejnavštěvovanějším poutním místem světa a nejnavštěvovanějším v Evropě je pařížská katedrála Notre Dame. Katedrála dnes již není cílem věřících, ale spíše obdivovaným skvostem. Za rok katedrálu Notre Dame v Paříži navštíví téměř 14 milionů lidí, převážně turistů.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!