Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Marcin Krzyzak / Shutterstock

Do Havany za historií i kulturou

Do hlavního města Kuby míří každoročně spousta turistů, kteří cestují za historií, hudbou, kulturou, tancem, společenskými akcemi i architektonickými skvosty, hlavně však zažijí příjemnou atmosféru s přívětivými Kubánci.

Zachovalé historické centrum bylo roku 1982 zapsáno na seznam UNESCO. Město najdeme na severním pobřeží Kuby. Havana leží na řece Almendares River, je významným přístavním městem. Z těch hlavních lze jmenovat přístav Marimelena, Guanabacoa nebo Atarés.

magazin.cz

 

Dnešní město se dělí na tři části. Nejstarší je stará Havana, druhou částí je živé Vedado s Centro Habana a třetí část tvoří novější čtvrti. Správně je Havana rozdělena do 15 obvodů. Sídlí zde vláda, několik ministerstev a diplomatických úřadů či ústředí nejrůznějších společností.

V Havaně je tropické podnebí, stejně jako na celé Kubě. Průměrná roční teplota se zde pohybuje kolem 22 až 28 °C. Srážky se tu nejčastěji vyskytují v období od června do října, nejméně jich pak spadne v prosinci až dubnu. To je také nejlepší období, kdy můžete Havanu navštívit.

Historie Havany se začala psát asi před 500 lety. Dnes ve městě najdeme historické památky, které minulost připomínají. Vidět zde můžete budovy nejrůznějších stylů, ať už to jsou paláce ze 16. století, koloniální stavby či moderní budovy. Kromě toho turisté míří třeba do muzeí, galerií, pevností či kostelů. Někdo zase nevynechá návštěvu divadelních či hudebních představení. Výhodou také je, že na spoustu kulturních akcí je vstup zdarma, což ocení nejen turisté.

magazin.cz

 

Centrum původního města tvoří hlavně Stará Havana (španělsky La Habana Vieja). Pokud tuto čtvrť navštívíte, jistě vás na první pohled zaujmou úzké uličky a balkony domů vyzdobené květinami. Někdo si zase všimne starých budov ve španělském koloniálním stylu. Tato část je také obehnána pozůstatky starých městských hradeb. Od 80. let minulého století probíhal projekt místní vlády na obnovu a zachování Staré Havany. Všechny práce stály několik milionů dolarů a prošly během nich rekonstrukcí všechna hlavní náměstí, tedy Plaza de Armas, Plaza Vieja, Plaza de la Catedral, Plaza de San Francisco.

Za nočním životem zamiřte do čtvrti Vedado, kde je spousta barů, restaurací, nočních podniků či klubů a diskoték. Kromě toho je tato čtvrť plná výškových budov. Centro Habana je zase čtvrtí úřadů, obchodů, hotelů, barů i klubů. Ve městě se také nachází rozsáhlá čínská čtvrť Barrio Chino.

magazin.cz

 

V budově bývalého prezidentského paláce se dnes nachází Muzeum revoluce. Součást tohoto muzea je i pavilon, kde najdeme památník Granma Memorial. Jedná se o 18 metrovou jachtu, ve které se roku 1956 plavilo 82 bojovníků v čele s Fidelem Castrem z Mexika na Kubu svrhnout režim diktátora Fulgencia Batisty. Před Muzeem revoluce pak stojí tank z bojů v roce 1961.

Velké náměstí Revolution Square, to je místo, kde se často konají velkolepá shromáždění či přehlídky. Dále se zde nachází Národní knihovna a několik budov vlády. Dominantou náměstí je památník José Martího.

magazin.cz

 

Monumentální stavba El Capitolio sloužila do roku 1959 jako sídlo kubánské vlády. V současné době je budova ústředím Akademie věd. Stavební sloh El Capitolio připomíná budovu Kapitolu ve Washingtonu. Hlavní hala stavby je umístěna pod kopulí. Zde také stojí socha Republiky, která je třetím největším sochařským dílem umístěným v uzavřeném prostoru. Její povrch je pokryt 22karátovými plátky zlata, váží 49 tun a i s podstavcem je vysoká 17, 54 metru.

Kdo miluje doutníky, jistě zná světově proslulé kubánské doutníky Cohíba. Ty jsou v Havaně k dostání třeba v Real Fabrica de Tabacos Partagás. Jedná se o jednu z nejstarších továren na výrobu doutníků, která má i vlastní obchod. Dnes továrna zaměstnává zhruba 400 zaměstnanců. Navštívit ji můžete v rámci exkurze, kdy uvidíte, jak se vlastně doutníky vyrábějí. Také vám pracovníci klidně vyrobí doutníky na zakázku v krabici s vaším jménem. Nejstarší částí továrny je pak budova z roku 1845.

magazin.cz

 

Celý proces výroby rumu a jeho uchování můžete shlédnout v Muzeu rumu Fundacoin Destilera Havana Club. Součástí exkurze je i ochutnávka různých druhů rumu nebo koktejlů z něj připravených. Na výběr máte třeba mojito, Cuba Libre, daiquiri či CataVertical. K tomu vám v přilehlém Havana Club Baru bude hrát tradiční kubánská kapela.

Pokud máte rádi sladké, také si v Havaně přijdete na své. Stačí navštívit Muzeum čokolády. Po prohlídce muzea máte možnost vychutnat si šálek horké čokolády nebo některoz z velkého množství čokoládových dobrot.

Z muzea se pak můžete vydat třeba do baru a restaurace Bodeguita del Medio, kam často chodil spisovatel Ernst Hemingway, či do kabaretního baru Tropicana, kde jistě uvidíte úžasná představení až 200 tanečníků.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!