Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ponurá atmosféra na hřbitově automobilů

Na jihu Belgie bychom na jednom místě našli na několika desítek opuštěných automobilů, na kterých se podepsal zub času. Pro svou ponurou atmosféru a poněkud smutnou minulost se místu prakticky neřekne jinak než hřbitov automobilů.

Opuštěné a rozpadající se vozy stojí přímo uprostřed malého a malebného lesíka u vesničky s názvem Chatillon, kterou bychom našli v jižní části Belgie. A jak se tu auta vlastně ocitla? Po skončení druhé světové války je zde museli nechat američtí vojáci. Neměli totiž dostatek financí k tomu, aby si mohli dovolit převoz svých vozů přes oceán. K těmto původním autům pak postupem času přibyla i ta od vojáků z amerických poválečných základen.

magazin.cz

 

Když skončila druhá světová válka, rozhodli američtí velící důstojníci o tom, že všechny auta zanechají vojáci v Belgii a teprve později se bude řešit jejich transport přes Atlantik. Proto Američané odvezli své vozy na klidné a opuštěné místo v lese poblíž Chatillonu, kde je zaparkovali v řadě vedle sebe a za sebou. A jak je zde vojáci nechali, tak zde stojí dodnes. Jenom se na nich podepsal čas a přírodní faktory.

 

magazin.cz

 

Nakonec totiž k žádnému transportu nedošlo, ani jeden vůz nebyl převezen přes oceán. Vojáci se totiž dozvěděli dost podstatný fakt, a to, že si sami musí zaplatit veškeré náklady spojené s převozem automobilů přes Atlantik.

magazin.cz

 

K tomu samému pak došlo i během následujících let, když se do své vlasti vraceli vojáci, kteří museli v oblasti zůstat ještě nějaký čas po skončení druhé světové války. Všechny automobily tu ponechali svému osudu. Co si nestihli místní obyvatelé rozebrat na náhradní díly, to se postupem času rozpadlo a zašlo, a v takovém stavu v lese poblíž Chatillonu vozy najdeme dodnes.

 

magazin.cz

 

Svého času byly v okolí Chatillonu dokonce čtyři hřbitovy automobilů, na kterých se nacházelo celkem takřka pět set vozů. Do současné doby se dochoval pouze jeden hřbitov a na něm něco kolem sto vozů. Záhadou jenom zůstává, proč právě jenom toto jedno místo nebylo vybrakováno stejně jako ta ostatní.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!