Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Altmühltal okouzlí milovníky přírody i historie

V Bavorsku se na 3000 km2 rozprostírá přírodní park nazvaný Altmühltal, který patří mezi největší přírodní parky v celém Německu. Okouzlí vás idylickou krajinou protkanou sítí řek, plnou malebných skalních útvarů a vřesovišť.

Přírodní park Altmühltal je rájem turistů. Vede zde například 166 kilometrů dlouhá cyklotrasa Altmühltal-Radweg, kterou často využívají i rodiče s dětmi.

Příznivci pěší turistiky si zde také přijdou na své. Zdejší vyhlídková turistická trasa byla v roce 2012 označena za nejoblíbenější turistickou trasu v celém Německu. Pokud se po ní vydáte, budete procházet kolem vysokých skal a spatříte také pozůstatky někdejší římské hranice limes.

magazin.cz

 

V severní části přírodního parku Altmühltal se nachází město Weiẞenburg, které je někdy právem označováno jako město Římanů. Dnes byste zde našli zrekonstruovanou severní bránu tvrze Biriciana. Na tomto místě byla v minulosti umístěna španělská jízdní jednotka o 500 mužích. Proběhly zde také archeologické výzkumy, při nichž byly odkryty pozůstatky největších termálních lázní, které vybudovali Římané v Bavorsku. Dále archeologové nalezli římský poklad, který je dnes k vidění v místním Římském muzeu.

Pokud jste milovníky vodních aktivit, také nepřijdete v přírodním parku Altmühltal zkrátka. Místní meandry nadšenci s oblibou sjíždějí na kánoi. Užít si zde tedy můžete i trochu toho adrenalinu.

magazin.cz

 

Přírodní park Altmühltal okouzlí také milovníky kultury. Ti zde mohou navštívit přepychové zámky, poznávat staré hrady, kostely a kláštery. Za zmínku stojí také pozůstatky bývalé limes romanus, tedy někdejší hranice římské říše, které dnes patří na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Přírodní park Altmühltal je plný němých svědků minulosti, tedy již zmíněných hradů, zámků, kostelů a klášterů. Například hrad Prunn u Riedenburgu patří mezi nekrásnější hrady v jižním Německu a jistě je nejlépe udržovanou historickou stavbou v celém Německu. Do dnešní doby se dochovaly části hradního komplexu z počátku 13. století.

magazin.cz

 

Kostely, strážní věže a další stavby byly zakonzervovány či obnoveny do své původní podoby, kdy ještě chránily hranici římské říše. Pokud chcete poznat ještě dávnější minulost, vydejte se do některého z kamenolomů hledat zkameněliny nebo navštivte muzeum fosilií přímo v přírodním parku Altmühltal. Zdejší expozice vám ukáže zkameněliny pocházející z dávného jurského moře. Vzácností je pak prapták Archeopteryx, který byl nalezen pouze v přírodním parku Altmühltal a nikde jinde ve světě.

Okouzlující je také údolí Dunaje, které se řadí ke stovce nejkrásnějších geotopů v Bavorsku. Nejlépe toto údolí poznáte během plavby lodí. Výletní loď vás dopraví ke klášteru Weltenburg, který se do dnešních dnů dochoval takřka ve své původní barokní podobě a k němuž patří i nejstarší klášterní pivovar na světě.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!