Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Most přes Öresund: Nejdelší most světa

Most přes Öresund je důležitou spojnicí mezi švédským městem Malmö a dánskou Kodaní.

Nejdelší most na světě spojuje dva státy. Pokud by nebyl postaven, cesta z míst, které spojuje, by trvala zhruba týden a člověk by musel ujet několik tisíc kilometrů, přičemž by projížděl Německem, Polskem, Ruskem a Finskem. Most přes Öresund je důležitou spojnicí mezi švédským městem Malmö a dánskou Kodaní.

 

Jedná se o nejdelší most světa spojující dva státy a zároveň nejdelší most, který můžete přejet vlakem i automobilem. Vlak vás sveze po železnici pod dálnicí, most přes Öresund je totiž dvoupatrový.

 

Švédsko s Dánskem uzavřelo dohodu o přemostění Öresundu roku 1991. Samotná stavba mostu začala v roce 1995, slavnostně byl pak nejdelší most otevřen roku 2000. Na stavební práce bylo dohlíženo prostřednictvím čtyř webových kamer.

V červenci roku 2000 byl most slavnostně otevřen švédským králem Carlem Gustavem a dánskou královnou Margaretou. Zajímavé ovšem je, že před tímto oficiálním a slavnostním ceremoniálem byl na mostě organizován půlmaraton Bridge Run. Této akce se tehdy zúčastnilo sedmdesát devět tisíc závodníků.

 

Most přes Öresund měří celkem šestnáct kilometrů a tvoří ho tři části. Jendou z nich je tři a půl kilometru dlouhý podmořský tunel. Druhou část mostu vytváří umělý ostrov se silnicí dlouho zhruba čtyři kilometry. Tato silnice pak ústí na samotný most přes Öresund.

Nejkrásnější pohled na most se člověku naskytne ze švédské strany, konkrétně návrší v blízkosti mýtné brány nedaleko vesnice Bunkeflo. Z dánské strany si malebný pohled vychutnáte zase z malé rybářské vesnice s názvem Dragor, která se nachází v jižním cípu dánského ostrova Sjaeland.

Most přes Öresund: Nejdelší most světa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!