Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pláže na ostrově Mauricius / foto: Shutterstock

Mauricius: Ráj na zemi

Slavný Mark Twain kdysi nazval Mauricius předlohou pro ráj. Podle něj nejprve vznikl právě Mauricius, a pak teprve ráj.

Pokud se do tohoto ráje na zemi vydáte, jistě dáte Twainovi za pravdu. Krásná panenská příroda a průzračné tyrkysové moře ukrývající korálové útesy ročně přilákají několik tisíc turistů.

Ostrovní stát Mauricius leží zhruba 900 kilometrů od Madagaskaru východním směrem. Nejbližšími sousedy jsou Réunion a Rodrigues. Na tento ostrov v Indickém oceánu se z Evropy letí dlouhých 15 hodin. Z Prahy byste letěli nejprve do Dubaje, kde by vás čekal přestup.

Doprava po ostrově je nejlepší asi automobilová, která je zde také bezpečná. Využít můžete místní hromadnou dopravu, taxi služby, případně si na dobu pobytu pronajmout automobil, a to klidně i s řidičem. Pokud byste chtěli být řidičem sami, pamatujte, že na Mauriciu se jezdí vlevo. Také budete potřebovat mezinárodní řidičský průkaz a musí vám být minimálně 23 let.

Občané členských zemí EU mohou na Mauriciu od roku 2009 zůstat bez víza po maximální dobu tří měsíců. Do země vás tedy pustí s platným cestovním pasem, zpáteční letenkou, prokázaným potvrzením o rezervaci hotelu a o dostatku financí na pobyt, což je minimálně 100 dolarů na den. Poslední bod odpadá, pokud se na Mauricius vydáte s cestovní kanceláří.

Před cestou na Mauricius nejste sice povinni nechat se očkovat, ovšem je vhodné očkování proti tyfu, tetanu a hepatitidě typu A a B. Zdravotnictví je zde na velmi dobré úrovni, většinou má každý resort vlastního zdravotníka. Na Mauriciu platí zákaz vývozu volně žijících zvířat a volně rostoucích rostlin, také nesmíte fotografovat vojenské a policejní objekty. Úřední jazyk je angličtina, mezi další časté patří francouzština a kreolština.

Na Mauriciu si přijdou na své mimo jiné milovníci přírody. Během potápění v Indickém oceánu (který má po celý rok teplotu okolo 20 °C) můžete spatřit krásu místních korálových útesů. Velkou výhodou je zde klidné moře, což jistě ocení i rodiny s dětmi.

Centrální část ostrova tvoří vulkanické krátery o pohoří vysoké zhruba 700 metrů. Na Mauriciu se určitě vydejte do národního parku Black River Georges, kde volně roste více než 300 druhů vzácných rostlin. Spatřit zde můžete také vzácné druhy ptáků, které žijí jenom zde a na žádném jiném místě na světě. Vychutnat si můžete také pohled na vodopády Chamarel na řece ST. Denis, které padají z výšky až sto metrů.

Další kuriozitu ostrova můžete spatřit v muzeu Blue Penny v hlavním městě Port Louis. Zde najdete vůbec nejdražší poštovní známku na světě, která je známá jako „Modrý mauricius“. Dnes jich je na světě pouhých 14 kusů. Vitrína, ve které je známka v muzeu umístěna, se rozsvěcí na pouhých 5 minut každou hodinu.

Ve městě Curepipe vás zase jistě zaujme místní nádraží s názvem Jan Palach Sud. Nádraží nedostalo své jméno náhodou – Mauricius byl totiž prohlášen nezávislým územím ve stejném roce, jako se Jan Palach upálil na protest proti totalitnímu režimu.

Mauricius: Ráj na zemi

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!