Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úvodní fotka / foto: https://www.2din.cz/

Jak vyndat autorádio - návod od profíků

Máte ve svém voze autorádio, které vám svými funkcemi nedostačuje? Nebo dokonce došlo i k tomu, že už nefunguje tak, jak od něho očekáváte?

V obou případech se vám budou hodit tipy od profesionálů související s tím, jak vyndat autorádio.

V rámci některých postupů je sice síla důležitá, ale rozhodně byste to s ní neměli přehánět. Pokud svou vlastní silou zničíte jeho určitou část, může to znamenat, že se nevyhnete případné nutnosti opravy, která bude logicky stát nemalé peníze. Vždy proto myslet na opatrnost.

Zjistěte, jak autorádia v montážním otvoru drží

 

U valné většiny autorádií je použitý jednoduchý mechanismus, který je postavený na principu toho, že jsou v jeho zadní části malé zámečky, které jednoduše zaklapnou a tím autorádio drží na svém místě. Díky tomu nejsou v jeho přední, ani jiné části viditelné jakékoliv spoje, třeba ve formě šroubů a čehokoliv jiného. Design autorádia tak není nijak dotčen.

 

Mezi další z důležitých tipů patří i fakt, že je třeba najít v čelní části autorádia důležité montážní otvory, které poskytnou přístup k jednotlivým zámečkům. Jedná se o otvory skutečně drobné, obvykle čtvercového tvaru. V závislosti na typu autorádia mohou být dva, stejně jako mohou být také i čtyři. Více informací vždy získáte z manuálu daného modelu.

Pořiďte si správné nástroje na vyndání

Bez nich to nepůjde. I když vypadají jednoduše a mnozí lidé si často zkouší vyrobit jejich alternativy svépomocí, jenom málokdy se jim to podaří. To, že jsou nástroje jednoduché, je celkem velké plus, jelikož nemusí být ani nijak výrazně drahé. Konkrétní typ přirozeně kupte právě s ohledem na typ vašeho autorádia, které potřebujete demontovat.

Důležitým krokem demontáže autorádia je to, že musíte dané nástroje  zasunout do konkrétních otvorů. Postupujte nejenom opatrně, ale soustřeďte se také na to, zda uslyšíte jemné cvaknutí. A to takové, které vám dá signál toho, že se vám podařilo povolit dané zámečky. Důležité je, aby byly povoleny u všech daných otvorů. Tedy u obou dvou, nebo u čtyř.

Rádio uchopte a vyndávejte opatrně

Dané nástroje neslouží nutně jenom k tomu, abyste povolili daný spoj, který autorádio na svém místě drží. Poslouží vám také k tomu, abyste pomocí nich autorádio jednoduše vytáhli. A to o několik centimetrů, bez kterých by ho v podstatě nešlo uchopit rukou.

Jakmile je z montážního otvoru částečně vysunuté, již můžete dané nástroje z otvorů vyndat a rádio můžete vysunout klasicky rukou. Mělo by jít ven poměrně jednoduše a plynule a dá se říci, že by se nemělo nikde zadrhávat, ani nikde zasekávat.

Kabely odpojujte opatrně

Pozor také na odpojování jednotlivých kabelů. Pokud jsou stále připojeny ke zdroji napájení, zcela logicky by některý z chybných kontaktů a spojení mohl způsobit zkrat. I na to je dobré myslet a brát ohled.

Pozor, ať vám kabely nesjedou zpět. Jakmile máte kabely odpojené, můžete autorádio odložit stranou. Věnujte se však i daným kabelům, jelikož je třeba, aby vám nesjely zpět do montážního otvoru. Ten může mít i několik desítek centimetrů a jejich následné hledání a jejich vytahování nemusí být jednoduché.

Když se na to necítíte, oslovte profesionála

Co je naším posledním tipem? Informace o tom, že pokud se na demontáž autorádia necítíte, nebo nemáte zkušenosti ani pomůcky, je možné oslovit profesionála, například  obchod 2DIN.cz, který disponuje i vlastním montážním střediskem. Nejenom, že vám může stávající autorádio profesionálně vyndat, ale nabízí také další služby, jako je případně zapojení a odborná montáž nového, pokud si ho do vašeho vozu kupujete.

K tomuto článku není otevřena diskuze