Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Útěk / foto: shutterstock

Země v Evropě, kde nikdo nechce žít

Které neúspěšné země nedokážou udržet vlastní obyvatelstvo, a vymírají?

Je těžké se zorientovat v různých ekonomických zprávách, kde je jaká životní úroveň, kolik peněz stojí základní potraviny, jak dlouho lidé šetří na vlastní byt, úroveň nezaměstnanosti a podobně. Reálný stav země však může být skryt. My jsme se však na toto téma podívali z čistě statistického hlediska, tedy na země, které se nejvíce vylidňují. Pokud se někde rodí málo dětí, země je neúspěšná z hlediska rodinné politiky. Pokud se lidé rovnou vystěhovávají ze země pryč, je to možná ještě horší. Podívejme se, kterým neúspěšným zemím poslední dobou ubylo obyvatelstva a kde se lidé rozhodují, že raději odejdou jinam.

 

1.Lotyšsko

Dříve: 2,668 milionu

Nyní: 1,953 milionu

Ztráta: 26,9 %

Tolik opěvované Pobaltí je na tom upřímně řečeno katastrofálně. A z něj úplně nejhůř právě Lotyšsko. Vrcholu dosáhl počet obyvatel v roce 1990, krátce před rozpadem Sovětského svazu, kdy měla tato země 2 miliony 668 tisíc obyvatel. Od té doby ztratila téměř 27 procent obyvatelstva a dnes klesl počet obyvatel na 1,95 milionu. Na vině je nízká porodnost, odchod části ruských obyvatel do Ruska, stejně jako emigrace Lotyšů za prací mimo zemi. Lotyšsko nemá žádný významný průmysl a nikoho vlastně nezajímá. Jeho budoucnost je spíše chmurná.

 

2. Litva

Dříve:  3,706 milionu

Nyní: 2,849 milionu

Ztráta: 23,1 %

Největší z pobaltských republik a též země, kde je nejmenší podíl „cizích“ národností. Poláků je zde „pouze“ 6 procent, stejně jako Rusů. To přesto nezabránilo „odlivu“ občanů pryč a malé porodnosti, která činí 1,6 dítěte na matku. Oproti ostatním dvěma pobaltským republikám má Litva výhodu, že ve Vilniusu zakládají zahraniční firmy centrály pro celé Pobaltí. Uvidíme, zdali to Litvě do budoucna pomůže.

  

3.Ukrajina 

Dříve:  51,9 milionu

Nyní: 42,5 milionu

Ztráta: 18 %

Po rozpadu Sovětského svazu Ukrajina obyvatelstvo už jen ztrácela. A děje se tak dodnes. Milion Ukrajinců uprchl z Donbasu do zemí Evropské unie a jiných částí Ukrajiny, dva miliony do Ruska. A to ještě k číslu 42,5 milionu počítáme Donbas, který Kyjevská vláda de-facto nekontroluje. Bez něj by bylo Ukrajinců méně, než Poláků. Bohužel, poslední kroky ukrajinské vlády nenaznačují, že by se na zlepšení situace v zemi nějak pracovalo. Možná se tedy Ukrajina dostane brzo na „první“ místo v tomto smutném žebříčku. 

4.Estonsko

Dříve:  1,571 milionu

Nyní: 1,318 milionu

Ztráta: 16,4 %

Nejmenší z pobaltských zemí a jediná, kde se mluví ugrofinským jazykem, podobným Finštině. Jeho nejvýchodnější část – Východní Virónsko, je téměř výhradně obývána Rusy. Ti zde přesto nemají žádná práva a dokonce ani občanský průkaz. To jen zvyšuje pravděpodobnost, že se odeberou tam, kde alespoň občanku dostanou, tedy do Ruska. Estonsko se jinak příliš neliší od svých dalších dvou pobaltských sousedů, obyvatelstvo si příliš udržet nedokáže a kromě americké armády toužící zde po základnách nikoho nezajímá.

  

5.Rumunsko

Dříve:  22,7 milionu

Nyní: 19,4 milionu

Ztráta: 15 %

Smutný žebříček horních pěti vymírajících zemí uzavírá Rumunsko. Možná překvapující, ale i tato zem ztratila 15 procent obyvatelstva za poslední 3 dekády. Rumuni jsou známí jejich emigračními tendencemi, není se proto čemu divit, že jich ve vlastní zemi ubylo více než o tři miliony.

 

Další zajímavé případy

Irsko

Nejvíce obyvatel, pokud počítáme veškerou dobu, ubylo Irsku. A to neuvěřitelných 50 procent. Na začátku 19. století mělo více než 8 milionů obyvatel, dnes je to půlka. Ovšem, poslední století počet obyvatel stoupá, nedá se tedy říci, že by tam nikdo nechtěl žít, proto Irsko do žebříčku nejneúspěšnějších zemí nezařazujeme.

   

Rusko

Počet obyvatel dosáhl vrcholu v roce 1993 – 148 milionů, poté klesal až na 142 miliony. Ovšem posledních zhruba 7 let, díky rodinné politice prezidenta Putina, zase stoupá. Navíc, z Ukrajiny utekly do Ruska téměř 2 miliony obyvatel, kteří se snaží získat časem občanství, proto bude trend nárůstu obyvatelstva zřejmě pokračovat.

    

Švédsko a další ráje pro imigranty

Poslední dobou zažívá poměrně raketový nárůst obyvatelstva, hlavně díky ilegálním i legálním přistěhovalcům z muslimských zemí. Jak se to projeví na skladbě obyvatelstva a bezpečnosti vládu nezajímá, hlavně, že lidičky přibývají. Nutno říci, že podobným způsobem „rostou“ i Francie, Itálie, Spojené království a Holandsko. Největší země Evropy – Německo – imigranty pouze vyrovnalo ztrátu vlastního obyvatelstva. Jak se u těchto států projeví nárůst obyvatel v budoucnu, je obtížné odhadnout, protože imigranti jsou z 90 procent muži. Je tedy možné, že se populační růst zastaví nebo zmírní, pokud „nevyfouknou“ místním mužům ženy.

A jak jsme na tom my?

Česká republika si udržuje přibližně stejný počet obyvatelstva – 10,5 milionu – už zhruba deset let. Poslední léta obyvatel mírně přibývá. Není se čemu divit, kdo by nechtěl žít v krásné české kotlině. Nám nezbývá na závěr nic jiného, nežli popřát vymírajícím zemím, aby pokles obyvatelstva přestal a lidem se tam žilo lépe.

Země v Evropě, kde nikdo nechce žít

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!