Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vinnetou a Plitvická jezera / foto: shutterstock

Plitvická jezera: Kde zanechal stopy Vinnetou

Plitvická jezera dala název chorvatskému národnímu parku, který najdeme mezi vápencovými skalami Velká a Malá Kapela ve střední části Chorvatska.

Tento národní park patří právem mezi vůbec nejkrásnější přírodní památky na světě, v roce 1979 byl přidán na seznam světového dědictví UNESCO. Takřka neporušená příroda, azurová jezera a překrásné vodopády návštěvníky parku jistě uchvátí.

Národní park Plitvická jezera se rozprostírá v hornatém terénu středního Chorvatska, u hranic s Bosnou a Hercegovinou. Zabírá plochu téměř 300 km2 a je tak největším národním parkem v Chorvatsku. Zároveň patří mezi nejstarší národní parky jihovýchodní Evropy. Plitvická jezera leží na horním toku řeky Korany. Najdete zde celou řadu azurových jezer, nádherných vodopádů či jeskyní. V lesích zde zase můžete narazit na vlky, orly nebo medvědy. 

Název měl dát Plitvickým jezerům kněz Dominik Vukasović roku 1777, a to podle mělkých jezer.  Slovo „plitko“ v chorvatštině znamená „mělký“. Ovšem podle jiných názorů dostal národní park své pojmenování podle řeky Plitvica, která do místních jezer teče.

Chodník mezi Plitvickými jezery
Chodník mezi Plitvickými jezery

Národní park je známý především kvůli kaskádovitým jezerům, kterých se zde nachází celkem šestnáct. V horní části jsou čtyři, v té dolní dvanáct. Jezera v horní části vznikla spojením řek a krasových říček v podzemí již někdy před osmi tisíci lety. Vodní plochy se tu rok od roku postupně o pár centimetrů zvětšují – mohou za to mechy a zvláštní bakterie. Jezera v dolní části jsou vlastně zřícenými a zatopenými jeskyněmi.

Největšími vodními plochami jsou jezera Prošćansko a Kozjak. Ta zahrnují 80 procent zdejší vodní plochy a jsou hluboké až 47 metrů. Pro Plitvická jezera je typická jejich barva – odstíny azurové, sytě modré a šedavé. Tyto barvy jsou pak ovlivňovány několika faktory, např. obsahem minerálů či mikroorganismů ve vodě. V národním parku můžete také najít 140 vodopádů.

Národní park Plitvická jezera má tu výhodu, že se nenachází v blízkosti průmyslových oblastí, a tak není zasažen znečištěním. Lesy si zde zachovaly takřka svou pravěkou podobu, žijí v nich vzácné druhy živočichů, jako jsou divoké kočky, vlci, orli, sovy nebo tetřevi. Symbolem národního parku je pak jeho další zvířecí obyvatel – medvěd.

Oblast Plitvických jezer je spojená se jménem Gustava Janečka – Čecha, který se stal v roce 1893 zakladatelem Spolku za zkrášlování Plitvických jezer. Janeček zde také působil jako předseda Jugoslávské akademie věd. Od roku 2009 je v národním parku umístěna pamětní deska s jeho jménem.

V roce 1962 se Plitvická jezera stala místem natáčení filmu Poklad na stříbrném jezeře. Filmový Vinnetou a Old Shatterhand se tak například objevili u Velkého vodopádu – ten je vysoký 70 metrů a je tak nejvyšším vodopádem národního parku.

Takovýchto krásných míst tu uvidíte více
Takovýchto krásných míst tu uvidíte více

Plitvická jezera: Kde zanechal stopy Vinnetou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!