Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stezka v oblacích - Dolní morava / foto: shutterstock

Kde v České republice naleznete stezky v korunách stromů

Sháníte tip na podzimní výlet do přírody? Vyzkoušejte procházku nad korunami stromů. Po premiéře na Lipně se ozývají i další hory.

Pobyt v lese na čerstvém vzduchu, malebné výhledy po okolní krajině, zábavné programy pro malé i velké, či adrenalinová atrakce v podobě svištícího tobogánu. To vše můžete zažít, pokud navštívíte jednu z populárních rozhleden, které vyrostly nad korunami stromů.

První stezka svého druhu v jihočeském Lipně

Už v roce 2012 mohli turisté cestující za krásami lipenské přírody obdivovat okolní krajinu. První stezka v

korunách stromů byla vystavěna a otevřena právě zde.

Pokud vystoupáte po 675 metrů dlouhé lávce až do výše 40-ti metrů, otevře se před vámi ohromující výhled na Lipenské jezero, šumavskou přírodu, Novohradské hory a vrcholky rakouských Alp.

Velkolepým zážitkem při cestě dolů může být sjezd jedním z nejdelších suchých tobogánů v České republice. Ten lipenský měří úctyhodných 52 metrů a vine se středem vyhlídkové věže.

Podél stezky najdete 11 adrenalinových zastávek, hravou formou tak rozšíříte své znalosti o lese a přírodě kolem nás. Doprovodný program nabízí různé koncerty, které se konají přímo na stezce, nebo si můžete trasu projít v noci a kochat se hrou barevných světel.

Stezka je v celé své délce bezbariérová a je přizpůsobena jak pro jízdu s kočárky, tak pro vozíčkáře.

Pohled na Lipno je ze stezky nádherný
Pohled na Lipno je ze stezky nádherný

Stezka v oblacích nad Dolní Moravou

Další stavbou, která vás dostane blíže k mračnům, je dřevěná stavba tyčící se ve výšce 1116 m.n..m. nad lyžařským střediskem Dolní Morava. Výškou přesahuje tu lipenskou o 15 metrů a z adrenalinových zážitků si

užijete například Rukáv, což je atrakce tvořená hustou sítí, určená k prolezení z jednoho patra lávky do druhého. Další zážitek přinese Kapka. Ta se nachází na samém vrcholu stezky a je to síť ve výšce 50 metrů, na které stojíte a vidíte dolů. Ti odvážnější mohou k cestě dolů využít parádní 100 metrů dlouhý tobogán s okýnky a několika klopenými zatáčkami.

Dle architekta Zdeňka Fránka má dílo připomínat chaotický let nočního motýla.

Na samého vrcholu se můžete při příznivém počasí kochat výhledy na celý masiv Králického Sněžníku s malebným údolím řeky Moravy, v dálce pak lze vidět i hlavní hřeben Jeseníků, Suchý vrch a Krkonoše.

Krakonoš nezůstal pozadu

Ani naše nejvyšší hory Krkonoše nezahálely. Zde vyrostla zatím nejmladší stezka v korunách stromů, kterou najdeme na úbočí Černé hory, blízko Janských Lázní. Dřevěná věž je vysoká 45 metrů, vodorovná část se nachází asi 24 metrů nad zemí a celá trasa je bezbariérová. Po stezce se projdete 1,5 kilometru a lemují ji naučné tabulky

o přírodě. Svést se můžete i po suchém toboganu, který má více jak 50 metrů a vede vnitřkem vyhlídkové věže.

Při prohlídce se dostanete i do unikátní podzemní jeskyně, až 5 metrů pod zem. Toto podzemní naučné centrum, vystavěné společně s Správou KRNAPu, je rozlehlé 150 metrů čtverečných a budete tu zásobeni informacemi o vlastnostech půdy, o životě žichočichů a organismů pod zemským povrchem a dozvíte se spoustu dalších informacích o lesích Krkonoš. 

Na stezce jsou 3 adrenalinové atrakce, kde si dospělí vyzkouší zručnost i odvahu, a 3 didaktická a zábavně pojatá stanoviště.

Cena za vstupné pro rodinu se dvěma dětmi není nejlevnější, pohybuje se okolo 600 korun. Stále je to však méně než například za návštěvu kina, se kterou se pohyb na čerstvém vzduchu spojený s netradičními zážitky rozhodně nedá srovnávat.

Kde v České republice naleznete stezky v korunách stromů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!