Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Autoškola / foto: shutterstock

Jak být dobrým řidičem?

Bez auta se dnes mnoho lidí neobejde. Potřebujeme ho jak k práci, tak je potřeba také k soukromým záležitostem.

Pokud i vy budete potřebovat řídit, je dobré vědět, jak se stát dobrým řidičem. První krok, který musíte udělat, je zapsat se do autoškoly. Zde vás naučí nejenom teorii, ale pochopitelně vás pod dohledem instruktora vezmou do provozu. Kdo zvládne zkoušky, ten dostává i řidičské oprávnění.

Je dobré mít povědomí i o technické stránce vašeho vozu

Je to i součást výuky v autoškole. A to hlavně proto, aby bylo možné si například poradit s hlavními závadami. Je sice pravdou, že u nejnovějších vozů jde velmi těžko vyměnit i žárovka, ale základní povědomí je dobré mít. Třeba o tom, co znamená která kontrolka. Může značit třeba to, zda správně funguje účinný DPF filtr, jak jsou na tom brzdy, nebo zda není něco s motorem. Díky tomu případnou závadu identifikujete ihned v počátku a uděláte vše pro její opravu.

Praxe je základem

Několik desítek hodin v rámci autoškoly nestačí nikomu k tomu, aby se stal dobrým řidičem. Je třeba praxe. Proto je

nutné pravidelně a co nejvíce jezdit. Ideálně v různých podmínkách, kam řadíme:

- Různé druhy a typy silnic

- Sucho a mokro

- Léto a zima

Jsou i možnosti, jak praxi získat v různých kurzech. Ty mohou být určené i začátečníkům a jsou zaměřeny třeba na zvládnutí smyku, nebo jiné nečekané situace.

Nikdy se nepřeceňujte

Jde o velký problém mnoha mladých řidičů. Celá řada z nich se přeceňuje, což má často hrozné následky. Vždy jezděte takovou rychlostí, ve které máte svůj vůz pod kontrolou a přizpůsobujte se podmínkám, ale i místu, kde jedete. I podle toho se pozná dobrý řidič. Na nic si nehraje a vždy ví, co si může dovolit. Jedině on je ten, který v pořádku dorazí do svého cíle.

Jak být dobrým řidičem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!