Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klevan, Ukrajina / foto: shutterstock

Tajuplná místa v Evropě opředená legendami

Máte rádi taje, záhady, pověsti a legendy, které souvisí s nějakým místem, a rádi byste je viděli na vlastní oči?

Načerpejte inspiraci a poznejte tajemná místa, která nejsou příliš známá, zato leží jen kousek od našich hranic. Legendám, které s nimi souvisí, můžete buď uvěřit, nebo si při návštěvě vytvoříte nějaké vlastní.

Německo - Ďáblův most

Most samotného vládce pekel se nachází v malé německé vesničce Kromlau. Jedná se o kamenný most, jehož zahnutá klenba se odráží na hladině jezírka a společně s ní tvoří kompletní kruh. Celé místo působí velmi tajemně až mysticky, dříve se lidé dokonce domnívali, že jde o dílo samotného ďábla, po kterém také dostat most svůj název.

Polsko - Křivý les 

V malém koutě západního Polska, poblíž městečka Gryfino, existuje zvláštní a tajuplný les. Skládá se z přibližně 400 borovic, které jsou na úpatí kmene ohnuté v úhlu 90 stupňů. Vytvářejí tak tvar písmene J. Všechny stromy se jednotně ohýbají stejným směrem, na sever. Bizarní háj však obklopuje větší les, kde rostou zcela normální, rovné borovice. Odhaduje se, že stromy v této lokalitě jsou staré asi 90 let a byly tedy vysazeny někdy okolo roku 1930. K zakřivení části lesní plochy došlo, když byly stromky staré 7 až 10 let. Jenže proč? Co způsobilo, že od té doby rostou nakřivo? Počasí? Válka? Mimozemské civilizace? Dohady jsou různé, každý si může vytvořit vlastní teorii, každopádně originalita tohoto místa je překvapující.

Ukrajina - tunel lásky u městečka Klevan

Přibližně tři kilometry dlouhý úsek železniční trati lemuje zelený tunel, který je tvořený stromy vyrostlými těsně vedle sebe. Tento pohádkově vyhlížející přírodní úkaz v západní části Ukrajiny láká zamilované z celého světa, aby si společně zvolili nějaké přání a šli skrze tunel vstříc jeho splnění. Legenda totiž praví, že když zamilovaná dvojice projde z jedné strany tunelu na druhou, jejich přání se stane skutečností.

Srbsko - Ďáblovo město

Přírodní památka na jihu Srbska vnikla pomocí vzácného přírodního úkazu - tzv. eroze nespojitého, nicméně velmi pevného materiálu, která zde vytvořila 202 zemitých sloupů o výšce cca 15 metrů zakončených balvany. Místní lidé se domnívali, že za vznik mohou ďábelské síly, a podle toho také místo pojmenovali. Jiné pověsti naopak vypráví, že se jedná o zkamenělé osazenstvo svatby, které se znelíbilo Bohu, a on jej takto potrestal. Od roku 1959 je místo kategorizováno jugoslávskou a později srbskou vládou jako přírodní památka mimořádného významu.

Tajuplná místa v Evropě opředená legendami

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!