Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moskva / foto: Shutterstock

Jste nabaženi západem? Vydejte se na východ!

Generace husákových dětí o Rusku věděla téměř vše, znalosti té dnešní jsou spíše mlhavé a z velké míry ovlivněny politikou. Tu ale ponechejme stranou.

Moskva, Petrohrad, jezero Bajkal, Sibiř, Transsibiřská magistrála, ale třeba i ostrov Kiži s unikátním dřevěným skanzenem. Proč cestovat jako davy? Zkuste přelidněné a ne moc bezpečné evropské metropole vyměnit za Ruskou federaci. Vaše dovolená rozhodně bude klidnější, byť si před jejím začátkem trošku poběháte po úřadech. Do země totiž potřebujete platné vízum.

Turistické, nebo služební vízum

Vízum do Ruska (na internetu hledejte pod odkazem vízum Rusko) můžete mít buď služební, nebo turistické. Je-li cílem vaší návštěvy klasická turistika a v zemi nebudete pobývat déle než jeden měsíc, zažádejte o vízum turistické. Cestujete-li k našim východním sousedům z čistě pracovních důvodů, zřejmě víte, že žádat musíte o vízum služební. 

Co k vydání víza potřebujete?

K vydání víza, jehož cena se pohybuje okolo dvou tisíc korun (za vydání expresní si něco připlatíte), budete potřebovat vyplněný formulář, platný cestovní pas, dvě pasové fotografie, pozvání, potvrzení o zaplaceném cestovním pojištění a také potvrzení od příslušného hotelu, ve kterém budete ubytováni či zprostředkovatelské cestovní kanceláře. 

Kde žádost podat?

O vízum můžete zažádat na jednom ze třech konzulátů Ruské federace, jež se nacházejí v Praze, Brně a Karlových Varech. V rámci standardního režimu bude vaše vízum hotové do sedmi prcovních dnů, expresní zpracování je o tři dny rychlejší. 

Obraťte se na specializovanou agenturu

Není toho zrovna málo a ve spěchu se snadno na nějakou formalitu zapomene. Jde-li vám o maximálně hladký a rychlý průběh vyřízení víza, doporučujeme obrátit se na zavedenou agenturu, jež vše nezbytné vyřídí za vás. Jednu z nich najdete například na stránkách vizumrusko.cz spolu se všemi poplatky a samozřejmě nezbytnými informacemi. Člověk zvyklý na cesty po Evropské unii si přeci jen od vízové byrokracie odvykl. 

K tomuto článku není otevřena diskuze