Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klíště / foto: shutterstock

Podzim láká k výletům do přírody. Vybavte se, ať vás nic nepřekvapí

Procházka v lese či po louce s vysokou trávou může pro mnohé z nás skončit nemilým překvapením v podobě přisátého klíštěte a s ním spojených komplikací.

Jaká pravidla při pobytu v přírodě dodržovat, aby byl bez následků?

V první řadě je třeba myslet na oblečení. V Kratěnech a sandálech do lesa nechoďte. Ideální je pevná uzavřená obuv a dlouhé kalhoty, který je možné dole pevně uzavřít. Součástí přípravy na pobyt v přírodě je aplikace účinného repelentu ať již syntetického anebo přírodního původu. Ten by se měl postarat o to, aby vás neobtěžovali komáři a další drobný hmyz a abyste si z procházky nepřinesli přisáté klíště nakažené boreliózou či některou jinou nepříjemnou chorobou.

Z jakých druhů repelentů můžete v současné době vybírat?

Ať již preferujete látky přírodního původu či synteticky připravené repelenty k nastříkání na kůži a oděv, vyplatí se investovat do opravdu účinného prostředku. V současné době se na trhu vyskytují přípravky, jejichž hlavní složkou je diethyltoluamid (DEET), který je účinný jak proti komárům, tak proti klíšťatům. Může ale dráždit oči a dokonce poškodit i některé druhy oblečení. Trochu šetrnější jsou repelenty obsahující látku ethyl aminoproprionate (IR3535). Ty nedráždí sliznice a mohou je používat i děti. Při aplikaci repelentů u vašich nejmenších se však vyhněte oblasti obličeje a prstů na rukou, které si děti rády strkají do pusy.

Repelentní účinky mají i některé rostliny

K ochraně před hmyzem lze použít i některé přírodní prostředky. Jde především o silice, oleje či výtažky rostlin, které přirozeně odpuzují hmyz. Mezi ně patří například levandule, máta, bazalka, muškát či citronová tráva. Vyplatí se přijímat i více potravin s vitamínem B, jehož vylučování prostřednictvím potu hmyz následně odpuzuje. Najdete ho především v pivovarských kvasnicích, které koupíte v sušené podobě v lékárně.

Podzim láká k výletům do přírody. Vybavte se, ať vás nic nepřekvapí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!