Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Na lyžích v Alpách / foto: shutterstock

4 tipy na lyžování ve Francii

Zima se blíží, a tak je pomalu na čase začít plánovat zimní dovolenou. Těžko odhadovat, kolik sněhu budeme mít v Česku, takže jestli si chcete být jistí, že si zalyžujete, naplánujte raději pobyt v zahraničí.

Pro ty nenáročné stačí Rakousko. Kdo touží po vysokých horách a prvotřídních sjezdovkách, měl by se vydat do Francie.

Lyžování Francie vám nabídne o něco lepší zážitek než Rakousko, zároveň jde ve srovnání se Švýcarskem o finančně přijatelnou variantu. Daleko to není. Autem sem dojedete za několik hodin, případně je možné využít transfer z Itálie. Víte, že z některých italských měst jezdí v zimě lyžařské autobusy přepravující lyžaře do francouzských a švýcarských zimních středisek?

Začneme s La Plagne

Oblast La Plagne se nachází nedaleko hranic s Itálií a patří mezi nejvyhledávanější zimní střediska na celém světě. Najdete tu 10 lyžařských areálů, nejvyšší vrchol Bellecôte má 3417 m. Objevíte zde vše od černých sjezdovek až po mírnější svahy vhodné pro začátečníky. Celkem disponují 225 km sjezdovek, 87 lanovkami a 85 km běžeckých tratí. Lidé sem často míří i v létě, savojské vesničky totiž mají kouzlo nejen během zimy.

Val Thorens se svou ohromující výškou

Nejvýše položené evropské středisko se jmenuje Val Thorens. Navíc se nachází v nejrozsáhlejší lyžařské oblasti na světě – Trois Vallées. Sluníčko neustále svítí, mají tu 140 km sjezdových tratí, 31 vleků a lanovek, 67 sjezdovek. Bohužel tady nenajdete běžecké stopy. Zaujme vás kabinová lanovka Cime de Caron, jež zvládne přepravit 150 osob najednou.

Risoul za rozumné ceny

Střediskem s rozumnými cenami je Risoul. Mají zde jeden z největších snowboardových areálů ve Francii a opět jde o velmi prosluněné místo. Slunce na zdejší hory svítí až 300 dní v roce. Objevíte tu 57 lanovek a vleků, 180 km sjezdových tratí (hlavně modrých a červených). Pro běžkaře tu je 26 km běžeckých tratí.

Alpe d’Huez u Grenoblu

Znáte městečko Grenoble nedaleko Lyonu? Ve zdejších Savojských Alpách se nachází Alpe d’Huez. I v tomto středisku svítí až 300 dnů v roce, disponují 250 km sjezdovek, 84 lanovkami a vleky, 50 km běžeckých tratí. Velmi zajímavé je, že se tady lyžuje i v létě. Na vrcholu Pic Blanc (3330 m n. m.) je sněhová pokrývka i v červenci.

Tak kam se vydáte vy? Krásných míst ve Francii je samozřejmě daleko více. Jestli vám nevadí připlatit si, za zmínku stojí ještě Chamonix, městečko přímo pod Mt. Blancem.

4 tipy na lyžování ve Francii

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!