Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Křížové moře / foto: Twitter/@Ghrebaa

Když se na moři začnou tvořit záhadné čtverce, je dobré držet se od něj co nejdál

Zkušení námořníci vědí, že čtvercové vlny na moři signalizují velké nebezpečí.

Plavit se na otevřeném moři je dovednost, která vyžaduje letité zkušenosti a znalosti vodních a větrných proudů, které mohou v různých situacích způsobit mnohá nebezpečí. Jedním z nich jsou i zákeřné křížové vlny, ze kterých mají obavy i ostřílení mořští vlci.

Jak dochází ke vzniku čtvercového moře?

Jde o poměrně vzácný jev, který se častěji vyskytuje jen na některých místech. Jsou jimi například francouzský ostrov Ré nebo pláž podél izraelského Tel Avivu. Za jejich vznikem stojí pohyb tektonických desek v místech, kde se setkávají dvě moře s různým typem vln. Tím, jak se tyto vlny pohybují v různých směrech, začnou do sebe jejich jednotlivé části narážet a vzniká zajímavá podívaná v podobě moře se čtvercovým povrchem. Dalším způsobem, jak může dojít ke vzniku tohoto jevu, je situace, kdy je vlna tlačena proudem vody jedním směrem a vítr ji žene směrem opačným.

Čtvercové vlny

Proč je čtvercové moře tak nebezpečné?

Ač se na první pohled zdá mořská hladina jen mírně zvlněná a uspořádaná do pravidelných tvarů, pravé nebezpečí číhá pod vodou. Tam se totiž ukrývají zrádné silné proudy, které převrací lodě jako ořechové skořápky. Ač jinak odolná plavidla jsou schopna ustát klasické nárazy vln, v křížových vlnách se stávají neovladatelnými. Proto jakmile se objeví křížové moře, námořníci nechávají svá plavidla zakotvena v přístavech a do moře rozhodně nevstupují.

Když se na moři začnou tvořit záhadné čtverce, je dobré držet se od něj co nejdál

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!