Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hrad Kokořín / foto: Depositphotos / GetFound

Kam vyrazit na Kokořínsku? 4 místa, která si zaručeně užijete

Kokořínsko v sobě skrývá krásnou přírodu a pěkná výletní místa. Své si najdou milovníci památek i ti, kteří oceňují čisté a tiché lesy. Pojďme se společně podívat na tipy, které vám nesmí uniknout.

Ubytování Kokořínsko

Kokořínsko je od roku 1976 chráněná krajinná oblast. V roce 2014 se k původní CHKO připojil Máchův kraj (okolí Máchova jezera). Se svojí rozlohou 410 km2 se co do velikosti zároveň s Broumovskem dostalo na 11. místo z 26. dalších českých CHKO.

Určitě vám můžeme doporučit si Kokořínsko rozvrhnout do několika dnů. Abyste se mohli koukat na přírodu od rána do večera, zvolte ubytování v chatě nebo chalupě. Je to levná a pohodlná varianta ubytování. Můžete si s sebou vzít děti, domácí zvíře nebo počítač a připojit se na WiFi. Chata vám nabízí příjemné soukromí, které je ideální pro páry, jednotlivci i celé rodiny.

Skvělým místem pro odpočinek je Kokořínský důl, který nabídne klid, ale zároveň je blízko všem zajímavým místům.

Hrad Kokořín

Hrad vznikl již v roce 1320, má za sebou tedy dost dlouhou historii. V roce 1426 hrad podlehl husitům, kteří ho dobyli a zničili. Od té doby si ho vlastníci přehazovali jako horkou bramboru. Během určitého období se ani nesměl rekonstruovat. Až v roce 1894 se hrad dostal do správných rukou pana Špačka a počala rozsáhlá rekonstrukce. Samozřejmě byl v roce 1951 zestátněn, z čehož Špačkovi neměli radost. Hrad získali zpět až v roce 2006. Už jen díky této náročné historii doporučujeme Kokořín navštívit. Je opravdu krásně udržovaný a ten výhled na rozlehlé lesy… nádhera pohledět.

Mšenské pokličky

Po modré turistické stezce se dostanete k unikátním pokličkám, které vás zaujmou svým zvláštním vzhledem. Všimnout si můžete i zárodečných útvarů, ze kterých se postupem času stanou plnohodnotné pokličky. Jak to však v přírodě bývá, ty nynější se nakonec rozpadnou. Proto si pospěšte, ať je stihnete.

Mšeno

Pokud rádi objevujete malebná městečka, nezapomeňte na Mšeno. Původně to byla osada, která se nakonec v roce 1367 stala městem. I přesto, že si město vytrpělo několik požárů, je opravdu krásné. Doporučit můžeme městské lázně s krásným venkovním bazénem nebo vyhlášenou cukrárnu U Živných a Měšťáků, kde dostanete výbornou zmrzlinu, kávu a jiné pochutiny. V létě si sedněte ven, ale nezapomeňte se podívat i dovnitř, kde vás uchvátí tradiční retro vzhled.

Čertovy hlavy a jeskyně Klácelka

V polovině 19. století vytesal sochař Václav Levý dvě obří devítimetrové hlavy čertů do místních pískovcových bloků. A aby toho nebylo málo, v uměle vytvořené jeskyni Klácelka vytesal reliéfy známých osobností a krásné bajky. Věříme, že vás toto tajemné a trochu strašidelné místo zaujme.

Kam vyrazit na Kokořínsku? 4 místa, která si zaručeně užijete

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!