Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kostel Luková s duchy / foto: Sabina Huřťáková/soukromý archív

Nejděsivější kostel Česka najdete v západočeské Lukové

Jak zapůsobí na člověka místo, které je zařazeno mezi 10 nejděsivějších míst na světě? Přesvědčte se sami v Lukové, v kostele, kterému vládnou ztělesnění duchové.

V malé vsi Luková kdysi žili lidé převážně německé národnosti. Dodnes je to poměrně zchátralé místo, kterému dominuje věž kostela sv. Jiří. Ještě před pár lety vypadala, že se stejně jako zbytek kostela brzy zřítí. Pak se však stalo něco, co jej proměnilo ve světový unikát.

Kostel v Lukové

Záchrana kostela v Lukové

Kostel sv. Jiří v Lukové si vybral před šesti lety student Jakub Hadrava pro svou bakalářskou práci. Napadlo ho ztvárnit sádrové modely duchů (duší) Němců vysídlených po druhé světové válce. Hledal proto místo dokonale zchátralé a opuštěné. Jeho cílem totiž bylo ukázat na zapomenuté památky, které si zaslouží obnovu. Chtěl do kostela vrátit život a s ním i případné peníze na opravu. A to se mu skutečně podařilo.

Kostel v Lukové byl postaven už v roce 1352, ale některé části jeho zdí sahají do ještě mnohem hlubší historie. Na tomto místě stála dříve kaplička, jejíž stěny se staly součástí dnešního kostela. Nečekejte nic temného. Pokud tady v té době nějaké zlo či tajemno bylo, nic se o něm neví. Zajímavá je pro nás až doba po odsunu Němců, kdy kostel začal chátrat.

Interiér kostela v Lukové

Duchové vysídlených Němců

Nezájem o církevní stánek ještě zvýšil tehdejší komunistický režim. V roce 1968, kdy se v kostele konal pohřeb, na některé pozůstalé spadla omítka. Tehdy byl kostel prohlášen jako nebezpečný a kvůli nedostatku peněz se neopravoval. Naopak. Byl uzavřen a zapomenut. My se dnes můžeme jen ptát, zda to byla náhoda, nebo nějaká symbolika – přece jen – rok 1968…

Jakub Hadrava zde vytvořil 32 sádrových soch, které měly představovat duchy vysídlených Němců. Do starých lavic v kostele posadil své spolužáky a naaranžoval přes ně látku namočenou v sádře. Když látka ztvrdla, vypadaly sochy doslova magicky. Pro nezasvěceného návštěvníka mohou působit skutečně přízračně.

Duchové v Lukové

Nejstrašidelnější místo na světě?

Díky těmto sochám se stal kostel v Lukové velmi rychle známým. Duchové fascinovali a stále fascinují řadu fotografů, historiků i běžných návštěvníků nejen z České republiky, ale dokonce z celého světa. Před pár lety byl dokonce zařazen mezi 10 nejděsivějších míst na světě. Pokud chcete kostel v Lukové navštívit, je to možné. V současné době je otvírán v sobotu a v neděli od 13 do 16 hodin. Nečekejte však strašidelnou atmosféru. Kostelem projde za tu krátkou dobu tolik lidí, že si navzájem překáží.

Faktem je, že účel, za jakým pan Hadrava sochy vytvořil, byl skutečně splněn. Do kostela v Lukové se vrátil život a s ním i finance na jeho obnovu. Ta sice postupuje pomalu, ale probíhá, a to je hlavní. V současné době má kostel opravenou střechu, omítnutou věž a část stěn zpředu a z boku. Kolem kostela se rozkládá maličký hřbitov, kde najdete rozbořené hroby vysídlených Němců, ale i nové hroby, do kterých se stále pohřbívá.

Nejděsivější kostel Česka najdete v západočeské Lukové

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!