Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zámek Lemberk / foto: shutterstock

Pohádkové zámky: Lemberk v obležení filmařů

Mezi jeden z nejoblíbenějších zámků, na kterém se filmaři střídají jako na běžícím pásu, je jednoznačně zámek Lemberk. Natáčí se na něm pohádky, seriály i dokumenty.

Barokní perla v Podještědí

Zámek Lemberk byl původně vystavěn jako gotický hrad v Jablonné v Podještědí. Teprve během let se dočkal své raně barokní přestavby v pohodlný zámek, jak jej známe dnes. Dominují mu bílé zdi s kulatou barokní zelenou střechou, díky které láká filmaře i turisty. Že je na Lemberku poměrně rušno, dokládá i filmotéka, která zveřejňuje více než desítku filmových, seriálových či dokumentárních natáčení.

Tajemství staré bambitky

Snad nejznámější pohádkou, která se kdy na Lemberku točila, je moderní a vtipné Tajemství staré bambitky. Je o princi Jakubovi (Tomáš Klus), jehož rodiče se vzdali své vlády, aby mohli cestovat. Království ve skutečnosti řídí dva „chytráci“ v podání Miroslava Vladyky a Jiřího Lábuse, kteří odírají poddané z kůže a místo, aby vybrané daně sypali do královské pokladny, kradou, jak se dá. Blíží se doba, kdy má být princ Jakub plnoletý a měl by se ujmout vlády – nebo se jí po vzoru rodičů vzdát. Na to, aby se tak nestalo, dohlédne nejen sympatický kuchtík (Petr Štěpánek), ale také sličná hrnčířka, která princi učaruje.

Pohádka Tajemství staré bambitky

Lemberk obležený filmaři

Tajemství staré bambitky však nebylo jediné, co se na Lemberku točilo. Už v roce 1951 byl zámecký mobiliář zapůjčen k natáčení pohádek Císařův pekař a Pekařův císař. Později se zde natáčela historická komedie nebo filmové historické drama Adolphe. Další známou pohádkou z Lemberku je Čert ví proč, ve které si zahrála i krásná Táňa Pauhofová. V roce 2003 jste mohli vidět pohádku Zvon Lukáš a v roce 2009 historický film David Copperfield. Mezi těmito filmy se na Lemberku natáčely i televizní a dokumentární pořady, jako O poklad Anežky České, Cesty víry, Toulavá kamera a další.

Pohádkové zámky: Lemberk v obležení filmařů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!