Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podmořská jeskyně / foto: shutterstock

Sac Actun - největší komplex zaplavených jeskyní na světě

Největší komplex zaplavených jeskyní byl odhalen po deseti měsících intenzivní práce, pátrání, potápění a shromažďování informací. Průzkumníci objevili artefakty, které jsou stopou k tisíci let staré civilizaci.

Dechberoucí objev

Již desítky let se vědecký projekt Gran Acuífero Maya (GAM) věnuje průzkumu podvodních jeskyní na pobřeží mexického poloostrova Yucatan. V roce 2018 objeví ve spleti podvodních kanálů průzkumný tým největší světový systém zatopených jeskyní jménem Sac Actun, který má délku neuvěřitelných 347 kilometrů. Nejprve se však domnívají, že se jedná o dva oddělené jeskynní systémy – Dos Ojos o délce 84 kilometrů a Sac Actun o délce 263 kilometrů. Oba systémy jsou ale propojeny a tvoří jednu dlouhou kontinuální jeskyni.

Jeskynní systém

Nejdůležitější potopené archeologické naleziště

Sac Actun se nachází v mexickém státě Quintana Roo, který leží nedaleko dnešního letoviska Tulum, které je jedním z posledních měst vybudovaných a obývaných Mayi. A v právě v Sac Actun bylo objeveno nejdůležitější potopené archeologické naleziště na světě. Nabízí totiž důkazy o existenci již vyhynulé fauny i původních obyvatelích Ameriky. Možná, že se vědcům podaří odhalit i ztracená tajemství starověké mayské civilizace. V současné době je zaznamenáno zhruba 200 archeologických nálezů obsahující keramiku, části staveb, hrobů i lidských ostatků.

Exotický poloostrov

Ukrytá tajemství odhalí podrobná analýza

Důkladná analýza všech artefaktů nejspíše potrvá i několik let, ovšem již dnes víme, že nálezy vrhají zcela nové světlo na mayskou civilizaci, jejich náboženství i osidlování Mexika. GAM plánuje také analyzovat kvalitu vody a úroveň biologické rozmanitosti v jeskyni a hledat možné spojení Sac Actun s dalšími třemi nedalekými podvodními jeskynními systémy. Možná budeme překvapeni, jaká překvapení se po tisíce let ukrývala na dně největší podvodní jeskyně na světě.

Zkoumání v jeskyni

Sac Actun - největší komplex zaplavených jeskyní na světě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!