Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Angkor / foto: shutterstock

Angkor, dávná metropole Khmerské říše, zůstala opušteným mystickým místem

Dávná metropole Khmerské říše byla objevena v roce 1860 francouzským přírodovědcem Henrym Mahoutem při expedici kambodžskou džunglí. Kdo tu zlatý Angkor postavil a proč zůstal opuštěný?

Vznik metropole Angkor

Khmerská říše zabírala území současné Kambodže a části Vietnamu, Laosu a Thajska. Její zakladatel král Džajavarman II. (asi 770 – 834) zbudoval na úrodné planině zavlažované přítoky řeky Mekongu město Angkor. Prohlásil se za krále-boha, upravil svůj rodokmen a tvrdil, že jeho předkem byl sám indický bůh Šiva. Angkor nebylo pouze sídlem panovníka, ale také náboženským poutním střediskem. Jeho následovník, král Jašóvarman I., dal přivést vody řeky Siemreap do nově zbudované Východní nádrže a učinil tím první krok k vybudování složité soustavy kanálů, protínající a zavlažující rýžová pole v okolí metropole.

Khmerská říše

Nádherné chrámy pro bohy

Kolem roku 900 byl vybudován nejstarší chrám zvaný Phnom Bakheng, o deset let později pak menší svatyně Phimeanakas, kde prý údajně každou noc spal khmerský král s hadí bohyní, aby si tak zajistil její ochranu pro sebe i svou říši. Dodnes nejzachovalejší chrámový komplex Angkor Vat byl zbudován králem Súrjavarmanem II. (1113 – 1150). Jedná se o symbol mytické hory Méru, na níž podle hinduistických legend sídlili bohové, zároveň se stal následně také královým mauzoleem. Stavba zbudována z cihel a hrubě přitesávaných pískovcových kvádrů bez malty zaměstnala více než 55 000 pracovníků, kteří museli pískovec přivážet z lomů vzdálených 25 kilometrů.

Chrámy v Khmerské říši

Dokonalá ochrana před nájezdníky

Nejvyšší věže Angkor Vatu jsou vysoké více než 60 metrů a zřejmě měly i nějakou astronomickou funkci. Krátce po jejich vybudování byla khmerská metropole přepadena a vypleněna lidmi z dolního Annánu. Okupace trvala 4 roky, pak budoucí král Džajavarman VII. (1181 – 1218) podnítil povstání, které okupanty svrhlo a vyhnalo. Začal budovat nové hlavní město s čtvercovým půdorysem. Jednotlivé strany byly dlouhé více než 3 kilometry a opevnění vysoké 7 metrů. Navíc město chránil vodní příkop s vysazenými dravými krokodýly. V dobách svého největšího rozkvětu zaujímal Angkor plochu 190 km2 a žilo v něm asi 600 000 obyvatel. Bylo to největší město středověkého světa.

Pád slavného Angkoru

Postupem času je Khmerská říše stále více napadána bojechtivými thajskými kmeny, až se v 15. století král Pona Jat rozhodne Angkor opustit a vybudovat nové hlavní město. V roce 1431 je Angkor vypleněno a vypáleno. Angkor zůstane opuštěný a zvolna ho začne pohlcovat džungle.

Zdroj:

Časopis Epocha č. 9/2007

Angkor, dávná metropole Khmerské říše

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!