Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Účelný kufr u auta / foto: ANRproduction / Shutterstock.com

Vany do kufru: jak je vybrat a na co vlastně jsou?

Vany do kufru jsou šikovným zařízením, které sice není nutností, může ale vzhled vašeho vozu vylepšit

Vany do kufru jsou šikovným zařízením, které sice není nutností, může ale vzhled vašeho vozu vylepšit a také vůz ochránit, podobně, jako například poklice na kola. Nemusí je mít každý vůz, je to ale dobré je mít. Vany do kufru mohou ochránit váš kufr před nečistotami i mechanickým poškozením. Jsou skvělé také pro majitele zvířat, kteří často cestují i se svými mazlíčky. Čištění chlupů, slintů a případně i dalších výměšků je mnohem snadnější.

Ochranná funkce vany

Jak už jsme naznačili, vana do kufru vozu je velice užitečná. Například když převážíte domů nákup z obchodu nebo nějaké jiné látky (benzín do autosedačky či jiné těžko čistící se tekutiny – sirup, med), hrozí riziko, že se vám mohou vylít, vysypat a znečistit vnitřní část vašeho kufru. V případě, že si na chatu vezete například materiál na vybudování plotu, sečení zahrady a podobně, vás vana v kufru může zachránit také před takovými škodami, jako je poškrábání nebo roztržení kufru.

Vana do kufru je vyjímatelná

V obou případech vás může vana do kufru zachránit. Po znečištění ji stačí vyjmout a vyčistit. Je to poměrně snadné, protože se vyrábí z plastu nebo z gumy, což jsou materiály, které v podstatě stačí omýt vodou. Řídit se ale samozřejmě můžete také tím, čím je vana znečištěná – mastnoty lépe pustí, když je omyjete horkou vodou a saponátem (například na nádobí). Pokud nedojde k silnému znečištění vany, můžete ji čas od času jenom vysát.

Jaký materiál zvolit?

V nabídce jsou v podstatě dva materiály: plast a guma. Oba mají své výhody a nevýhody, takže se budete muset rozhodnout, jaké vlastnosti jsou pro vás vhodnější. Plastová vana do auta dobře drží tvar, hrozí ale její prasknutí. Je lehká, takže se s ní dobře manipuluje, nicméně její ukládání do kufru může být občas problematické. To gumová vana nedrží tvar, ale snadněji se vkládá a vykládá do a z kufru. V případě potřeby ji můžete srolovat a ona nepraskne. Bohužel je manipulace s ní horší v tom smyslu, že je poměrně těžká.

Když vybíráte vanu do auta, jaký materiál zvolit? Pokud se nemůžete rozhodnou, dnes už se vyrábí i vany, které jsou vyrobeny z kaučuku a plastu – odstraňují nevýhody a spojují výhody obou materiálů: plastu i gumy. Plastová vana skvěle drží tvar a je lehká, vzhledem k nepružnosti materiálu ale mohou vznikat problémy při jejím vyndávání z kufru. Navíc může také prasknout. Gumová vana jde srolovat, je ohebná, takže je s ní lehčí manipulace. Na druhou stranu je ale těžká a nedrží tvar.

Vany do kufru: jak je vybrat a na co vlastně jsou?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!