Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlajka Černé hory / foto: shutterstock

Antický objev v černohorské zátoce

V oblasti dnešní Černé Hory se v průběhu staletí značně měnila hladina moře a díky častým zemětřesením se pod vodou našlo mnoho důkazů o potopených osídleních. Co ukrývala malá zátoka Maljevik s oblázkovo-písčitou pláží?

Náhodný objev

Nečekaný poklad v zátoce Maljevik shodou okolností objeví při šnorchlování syn uznávaného britského podmořského archeologa Charlese Le Quesna. Tomu tento náhodný objev vyrazí dech. Na dně moře se totiž nachází několik ohromných symetricky opracovaných kvádrů, které měří v průměru 90 cm, dva kruhové sloupy, podstavce sloupů a další ruiny. Je zcela jasné, že se jedná o součást nějaké antické veřejné budovy, chrámu nebo baziliky. Ruiny jsou potopené jen 150 metrů od břehu, takže je velké štěstí, že je neobjevily organizované bandy tzv. černých archeologů plundrující tamní vody. Ruiny jsou totiž za jasného dne vidět z hladiny moře!

Pláž Maljevik

Nečekaná podoba s antickou Alexandrií

Podle dalších nalezených architektonických zbytků se vědci domnívají, že budova nebo chrám mohly být součástí rozsáhlého řeckého nebo římského města datovaného zhruba do 2. století před naším letopočtem. S největší pravděpodobností došlo k jeho zatopení po velkém zemětřesení. Zajímavý je fakt, že použitý stavební materiál budovy má narůžovělou barvu, což by mohlo znamenat, že nepochází z této lokality. Díky tomuto faktu byly přizvány další výzkumné týmy a společně se státní institucí Černé Hory i místním muzeem byl dohodnut společný projekt na průzkum zátoky.

Oblast bohatá na ruiny

Hladina moře se v oblasti dnešní Černé Hory od starověku podstatně měnila a díky častým zemětřesením skončilo pod vodou mnoho osídlení. Mnoho bývalých řeckých a římských osad existuje na břehu dodnes. Podrobný výzkum objasní další skutečnosti. Jisté ovšem je, že se nejednalo o bájnou Atlantidu, ale spíše velký přístav ležící na starověké obchodní cestě.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 3/2010

https://ct24.ceskatelevize.cz/relax/1310248-cerna-hora

Antický objev v černohorské zátoce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!