Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cestování vlakem / foto: Chan2545 / Shutterstock.com

5 tipů, jak na udržitelné cestování

Žijete podle filozofie „zero waste“, poctivě třídíte odpad a snažíte se šetřit přírodu kolem sebe? Svého postoje se nemusíte vzdávat ani na cestách – pomůže vám našich 5 základních tipů, díky kterým nebudete planetu zbytečně zatěžovat.

Snižte dopad své cesty na životní prostředí

Ať už plánujete vyrazit na víkend do tuzemských lesů, nebo si chcete dopřát dovolenou v turistickém ráji, vždy můžete udělat něco pro snížení produkce odpadu. Nejde jen o obaly od nanuků, přírodě může uškodit i špatně zvolená kosmetika či zbytečné nákupy. Pokud vyrážíte za odpočinkem do zahraničí, musíte myslet nejen na cestovní pojištění, ale třeba i na zvolenou dopravu. Využijte naše tipy níže a cestujte „zeleně“.

Tipy pro ekologičtější cestování

  • Jednou z největších cestovatelských zátěží pro prostředí je Nejekologičtějším způsobem přemisťování se na větší vzdálenosti je vlak, následuje autobus, letadlo a osobní auto. Pokud se do cíle budete dopravovat letadlem, využijte ekonomickou třídu (vejde se tam více lidí a sníží se množství emisí na jednu osobu) a vyberte si let s co nejkratší trasou.
  • Na krátké i delší cesty si s sebou do batohu sbalte opakovaně použitelnou lahev na vodu, látkové tašky a sáčky a vlastní příbor (a případně i kovové či skleněné brčko). Vyplatí se přibalit i klasickou zavařovačku, která je na cestách nenahraditelná – použijete ji jako sklenici, obal na jídlo, mini odpadkový koš či nepromokavý obal na plavky.
  • Věnujte pozornost složení kosmetiky, zejména opalovacích krémů. Některé z nich obsahují oxybenzon a ethylhexyl metoxycinamát, které narušují ekosystém korálových útesů. Na vybraných plážích je používání toxických krémů dokonce zakázáno. Abyste ušetřili místo v zavazadle, můžete si kosmetiku přelít do menších cestovních lahviček nebo si pořídit tuhé mýdlo a šampon.
  • Nakupujte lokální potraviny a tradiční řemeslné suvenýry, podporujte místní obyvatele, a ne mezinárodní řetězce. Odpad recyklujte, bioodpad vyhoďte na kompost nebo do správných kontejnerů (v přírodě jej můžete zakopat).
  • Vyhněte se turistickým lákadlům, zejména pokud v nich hrají roli zvířata – vystoupení delfínů, hlazení šelem, fotografie s hadem či jízda na slonovi nepřináší radost, ale bolest. Nenechte se ošálit řečmi o zavrhnutí matkou, slabém jedinci nebo ochranářském přístupu. Pokud máte zájem navštívit takové místo, zajímejte se o oficiální výstupy, zapojení do projektů na ochranu zvířat a o zoologické renomé.

Každý krok k ekologickému chování je krok k udržitelnému životnímu prostředí. Odlehčete planetě a poznávejte ji bez zanechání nešetrných stop.

5 tipů, jak na udržitelné cestování

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!