Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Friendship Highway / foto: shutterstock

Nejšílenější silnice světa

Jízda na silnici může být občas pěknou výzvou, obzvlášť pokud to v daném úseku neznáte nebo je silnice podobná spíše minovému poli.

Cesta do pekla

Silnice La Paz – Coroico v Bolívii o délce 70 km se pro vás může stát doslova očistcem. Každý rok zde zemře v průměru 200 až 300 lidí. Silnice ze začátku asfaltová se poměrně brzy mění ve štěrkovou a rychle šplhá nad 1 500 výškových metrů, přičemž ji z obou stran obklopuje džungle. V některých úsecích není cesta široká ani 3 metry a levá krajnice ostře přechází ve stametrové propasti. V některých úsecích dokonce nedohlédnete na dno. V období dešťů dává voda do pohybu tuny bahna a kamení, které podemílá okraje už tak úzké silnice. Při vyhýbání se protijedoucím autům není neobvyklé až několikakilometrové couvání. A vyjet na tuto cestu v noci? To se rovná skoro jisté smrti.

Silnice La Paz

Bahno a komáři

V Rusku můžete jet po silnici, kde je rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší teplotou v průběhu roku až 80 stupňů Celsia. Jedná se o silnici mezi Moskvou a Jakutskem. V létě trvale zmrzlá půda sibiřské tundry, tzv. permafrost roztaje a změní se v metrovou vrstvu bahna, přes kterou nikdo neprojede a silnice se tak mění v past. Každý rok tam uvíznou stovky aut a někdy může trvat i týden, než je někdo vytáhne. Situaci ještě zhoršují nájezdy komárů. Cestu dlouhou 6 650 km urazíte nyní zhruba za 7 dnů, avšak na konci 19. století to trvalo i rok! Na silnici se vám také může stát, že z ničeho nic usnete a sjedete z cesty. Může za to unikající zemní plyn na některých úsecích silnice. Rozhodně se tedy nevydávejte na cestu bez zásob vody a potravin, holínek, pláštěnky a repelentu.

Silnice v Rusku

Nahoru a zase dolů

Cesta dlouhá 920 km vede z Friendship Highway Lhasa do Káthmándu v Nepálu a vyznačuje tím, že některé úseky překonávají sedla v nadmořské výšce přes 5 000 metrů a na čínské straně je k cestě potřeba speciální povolení čínské policie. Užijete si skoro 4 000 metrů strmého klesání, takže zvracející a omdlévající cizinci, výšková nemoc nebo i omrzliny zde nejsou nic neobvyklého. Cesty zde byly vždy plné lapků, protože krajina s mnoha skrýšemi k tomu přímo vybízela a vozily se zde drahé komodity. V současné době se již s přepadáváním nesetkáte, takže se po cestě musíte vyrovnat jen s nekonečnými zatáčkami a obrovskými výškovými výkyvy.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 4/2008

https://www.tibettravel.org/tibet-and-nepal-tour/facts-about-sino-nepal-friendship-highway.html

Nejšílenější silnice světa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!