Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kláštery Český Krumlov / foto: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Staňte se mnichem či jeptiškou a vyzkoušejte si, jak se žilo v klášterech

V Českém Krumlově jsme si tentokrát vyzkoušeli jednu z expozic na vlastní kůži a objevili taje knihtisku, klášterní apatyky i alchymistické dílny. 

Je libo kutna, kroužková košile nebo renesanční šat? 

Rozhodli jsme se za vás vyzkoušet interaktivní expozici v klášterech Český Krumlov. Hned po příchodu na nás čekaly mnišské kutny a hábity jeptišek. Ty jsme si mohli obléknout a procházet expozici takto vyšňořeni. Kdo by dal přednost šlechtickému oděvu, měl rovněž možnost. Na výběr zde mají řadu renesančních šatů pro ženy, muže i děti. Nechyběly ani pokrývky hlavy a pro odvážné kroužková košile. 

Rensanční šaty
Renesanční šaty – Zdroj: Sabina Huřťáková

Mor a cholera na vlastní kůži

V expozici jsme si prohlédli celu jeptišky, komnatu šlechty, ale také jsme navštívili klášterní skriptorium, kde je možné si u pulpitu vyzkoušet psaní brkem. Ve vedlejší místnosti byl nachystán historický tiskařský stroj a velmi zajímavá byla i apatyka. Tam byla nachystaná řada zajímavých aktivit, jako poznávání rostlin po hmatu, výroba bylinného škapulíře nebo výroba voňavé soli do koupele. 

Vše jste si mohli prohlédnout do nejmenších detailů, prošmejdit lahvičky a flakony s historickými léčivy, poznávat byliny nebo si vyzkoušet masku morového doktora. 

Morová maska
Morová maska – Zdroj: Sabina Huřťáková

Zajímavá byla i alchymistická dílna v klášterním sklepení, nebo poznávání středověké "ledničky", tedy jak naši předci uchovávali čerstvé potraviny.

Nekonečná zábava pro děti i dospělé 

Výše uvedené aktivity představují jen zlomek toho, co si lze na této interaktivní výstavě vyzkoušet a poznat na vlastní kůži. Klášter si můžete prolézt od sklepa až po půdu. Pokud byste měli děti příliš malé, je možné vyzkoušet i místní "historickou" herničku s divadélkem. Zatímco si děti budou hrát, vy můžete objevovat klášterní svět. 

Tajemství knihtisku
Tajemství knihtisku – Zdroj: Sabina Huřťáková

A pokud byste hledali ještě více dobrodružství, můžete využít stejnou expozici a zahrát si zde zajímavou hru pro dospělé a děti od 10 let - Klášterní moribundus. Počítejte však s tím, že se nejspíš budete i trochu bát.

 

Zdroj:

https://www.klasteryck.cz/cz/klastery-cesky-krumlov/

 

Staňte se mnichem či jeptiškou a vyzkoušejte si, jak se žilo v Klášterech

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!