Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rozhledna v Jižních Čechách / foto: shutterstock

5 rozhleden v jižních Čechách, které stojí za návštěvu

Milujete pohled do krajiny z vysokých míst a navštívíte každou rozhlednu, kterou potkáte? Pokud vaše kroky povedou na jih Čech, máme pro vás tip na pět rozhleden, z nichž je okouzlující výhled a rozhodně stojí za námahu na ně vyšlapat.

Rozhledna Hradiště

Jedna z architektonicky nejpůsobivějších rozhleden v jihočeském kraji je Hradiště. Najdete ji na Hradišťském vrchu a dojdete k ní pěšky i z Kaplice, která je odtud jen 5 km. Vysoká je 28 metrů a výhled do krajiny si vyloženě užijete. Nevadí ani vzrostlé stromy okolo. Tato rozhledna je zvláštní pentagramy, do kterých jsou poskládané trámy tvořící její tělo. Stojí na místě bývalého keltského hradiště a při pěkném počasí z ní uvidíte i Alpy.

Rozhledna v Jižních Čechách
Rozhledna v jižních Čechách – Zdroj: Shutterstock.com

Rozhledna Hýlačka

Architektonicky velmi zajímavá je i Hýlačka, rozhledna, kterou navštívíte v Táboře, nad osadou Větrovy. Když už tam zavítáte, můžete výlet spojit i s návštěvou tamní zoo. Původní rozhledna zde vyhořela a v roce 2015 vyrostla nová, 25 metrů vysoká. Vede na ni 136 schodů a uvidíte z ní nejen celý Tábor, ale i daleko do jeho okolí.

Rozhledna Kraví hora

Kraví hora stojí nedaleko hranic s Rakouskem, u obce Horní Stropnice. Původně zde stála hláska využívaná vojáky, kteří z ní v době totality hlídali západní hranici. V roce 2001 byla věž staticky zajištěna a začala se využívat pro telekomunikační účely. Rovněž sem začala proudit veřejnost, pro kterou se stala rozhledna vítaným výletním místem s krásným rozhledem na Novohradské hory.

Okouzlující výhled
Okouzlující výhled – Zdroj: Shutterstock.com

Rozhledna Rýdův kopec

Kousek od obce Děbolín, části města Jindřichův Hradec, najdete Rýdův kopec, na němž stojí stejnojmenná rozhledna. Znát ji můžete i pod názvem Trigon, který rozhledna získala díky svému architektonickému pojetí na základě trigonometrických bodů, jež polohopisně a výškopisně měří krajinu. Rozhledna je vysoká 24 metrů a vedou k ní rovnou dvě schodiště. Dřevěné má 128 schodů a ocelové 102. Vidět z ní můžete nejen celý jindřichohradecký kraj, ale i Alpy a mnoho dalších jihočeských pohoří.

Rozhledna Jarník

Rozhledna Jarník stojí v Píseckých horách a je z našich tipů nejvyšší. Tyčí se do výšky téměř 35 metrů a své jméno získala podle stejnojmenného vrchu. Ten svůj název získal od slunce, které nad ním vychází v době jarní rovnodennosti. Na rozhlednu se stoupá po 191 schodech. Nedostanete se ale až na úplný vrchol. Ten slouží telekomunikaci. Rozhledna má schodiště rovnou dvě, po jednom se stoupá nahoru a po druhém zase scházíte dolů.

 

Zdroj:

https://turistickyatlas.cz/kraj/jihocesky/rozhledny

https://www.navylet.cz/cs/rozhledny/jihocesky-kraj

5 rozhleden v jižních Čechách, které stojí za návštěvu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!