Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zámek Veltrusy / foto: shutterstock

Zámek Veltrusy: Navštivte zákoutí netradičního zámeckého parku

Veltruský zámek nadchne nejen svými interiéry, ale i rozlehlým zámeckým parkem. Ten nabízí svým návštěvníkům stezky křižující areál od jedné zajímavosti k druhé. Prozkoumejte romantická zákoutí parku, nebudete litovat.

Historie zámku

Zámek Veltrusy se nachází cca 25 km severně od Prahy. Jedná se o barokní zámek, který byl v minulosti součástí majetku rodu Chotků. Barokní zámek pochází v první poloviny 18. století a postupem času byl doplněn i o klasicistní prvky.

Při druhé světové válce padlo sídlo do rukou armády německé a následně i Rudé armády. Během války byl zámek poničen a majitelé se do objektu již nevrátili. Jelikož po sobě majitelé nezanechali dědice, vzal si objekt pod svá křídla stát. Zámek byl poničen nejen v důsledku války, ale stopy na něm zanechaly i povodně v roce 2002. Poškození bylo rozsáhlé, o čemž svědčí i fakt, že hlavní budova zámku byla po opravách veřejnosti zpřístupněna až v roce 2021.

Zámek Veltrusy
Zámek Veltrusy – Zdroj: Shutterstock.com

Prohlídky zámku a okolí

Rozhodnete-li se zámek Veltrusy navštívit, budete mile překvapeni. Již při průchodu hlavní branou se vám naskytne výhled na zalesněný park, ohradu s místními daňky a hlavní budovu zámku v dáli. V kavárně Kafe z ruky pro vás mají přichystanou kávu, zmrzlinu a drobné občerstvení, které vás posilní na cestu k samotnému zámku.

V prostorách zámku je v nabídce několik prohlídkových okruhů, jeden je dokonce zpřístupněn formou samoprohlídky. S pomocí mobilní aplikace navštívíte vybrané místnosti a nerušeně se dozvíte řadu zajímavostí. Po absolvování prohlídky můžete v zámecké zahradě obdivovat alegorické sochy M. B. Brauna ztvárňující jednotlivé měsíce.

Výstavní galerie přímo v zámeckém parku

Po prohlídce zámku vybízí k procházce lipová alej vedoucí k severnímu cípu zámeckého parku. Tam můžete narazit na venkovní jezdecký ovál s pavilonem Marie Terezie. V blízkosti se také nachází Holandský dům s galerií „Na konci světa“. V galerii probíhají výstavy místních umělců a ve venkovních prostorách najdete malý zookoutek s oslíkem a lamou. Pro velké návštěvníky je připraveno domácí občerstvení, pro ty malé dětský koutek s trampolínou.

Romantická zákoutí zámeckého parku
Romantická zákoutí zámeckého parku – Zdroj: Shutterstock.com

Celoroční provoz zámeckého parku

Zámek je pro návštěvníky otevřen od dubna do konce října, nicméně zámecký park je zpřístupněn celoročně od svítání do soumraku. To oceňují zejména běžci, kteří se do parku sjíždějí i z blízkého okolí.

V letních měsících je park rájem cyklistů, vede tudy i cyklotrasa z Drážďan do Prahy. Na asfaltových cestách si na své přijdou milovníci kolečkových bruslí. V zimním období se při bohaté sněhové nadílce parkem prohání i běžkaři.

Zámek Veltrusy spolu se zámeckým parkem není typickým zámeckým objektem. V parku se při návštěvě jednotlivých staveb můžete procházet hodiny. Budete-li mít štěstí, zahlédnete divokou zvěř, jednoho z místních pávů či místní rodinku daňků. Ať přijedete na kole, kolečkových bruslích nebo zvolíte pěší procházku, jistě nebudete návštěvy litovat.

 

Zdroje:

https://www.zamek-veltrusy.cz/cs

https://galerie-na-konci-sveta.mozello.cz/

https://www.alejroku.cz/2013/osova-alej-ve-veltrusech

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/zamek-veltrusy

 

Zámek Veltrusy: Navštivte zákoutí netradičního zámeckého parku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!