Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tvrz Tichá / foto: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Nově zrozená tvrz Tichá v jižních Čechách láká k návštěvě

Tvrz Tichá stojí nedaleko Rychnova nad Malší. Dříve bývala důležitým bodem v obraně naší země a prošla si složitou historií. Dnes se však dočkala doslova znovuzrození díky spolku Hrady na Malši.

Znovuzrození chátrající tvrze Tichá

Tvrz Tichá dlouho chátrala a pohled na její torzo byl hodně smutný. Před lety se ji však podařilo ze soukromých rukou odkoupit spolku Hrady na Malši, který začal pracovat na její obnově. Z původního plánu, udržet ji ve stavu, aby nadále nechátrala a stala se jakousi klubovnou spolku, vznikla velkolepá myšlenka na vybudování unikátní rekonstrukce tvrze i s hrázděným obytným patrem. V červenci 2022 tato tvrz znovu otevřela své brány turistům a my jsme se byli podívat, jak se spolku Hrady na Malši obnova a rekonstrukce podařily.

Tvrz Tichá v proměnách času
Tvrz Tichá v proměnách času – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Jak to všechno začalo

První zmínku o tvrzi Tichá máme z roku 1360, kdy byla postoupena spolu s hradem Velešínem pány z Velešína Rožmberkům. V jejich rukách byla až do doby, kdy tento slavný jihočeský rod vymřel po meči. Po smrti posledního Rožmberka, Petra Voka, přešla tvrz do rukou Švamberků a v roce 1620 pak do rukou rodu Buquoyů, kteří ji vlastnili až do roku 1945. Až do konce 15. století na Tiché sídlil purkrabí s posádkou. Dalším významným milníkem v historii této tvrze byl rok 1789, kdy byla přestavěna na pivovar.

Poválečná léta na Tiché

Po druhé světové válce došlo k vysídlení německých občanů a celá Tichá musela být znovu osídlena. O hospodářství se zde staralo Horské pastvinářské družstvo pro zemědělce. To zde vydrželo do roku 1948, kdy ho vystřídal Státní statek Tichá, který si z tvrze udělal místo pro uskladnění zemědělských strojů. V té době už tvrz chátrala a nikdo se nestaral o její obnovu. Záchrana přišla až v roce 2008, kdy ji odkoupil spolek Hrady na Malši a začal s její postupnou rekonstrukcí.

Dnešní podoba tvrze Tichá
Dnešní podoba tvrze Tichá – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Unikátní věž s obytnou místností

Pustá a zchátralá věž tvrze Tichá se začala pomalu měnit. Spolek zde prováděl řadu výzkumů, stavbu zakonzervoval a posléze započal i s unikátní dostavbou věže. Dnes má věž nejen dřevěné kryté schodiště vytvořené podle dobových plánů, ale především krásné obytné patro z hrázděného zdiva kryté dlátkovou střechou a šindelem. Jedná se o jedinou stavbu tohoto druhu v České republice a jižní Čechy si tak mohou připsat zajímavé prvenství.

Věž tvrze Tichá obklopuje rekonstruovaná hradba a celý areál na břehu rybníka Hláska doplňuje nově vybudovaná krčma U Jana z Michalovic s muzeem. Rekonstrukce v Tiché bude i nadále pokračovat. V plánu je např. postel v obytné místnosti věže, prévét a další zajímavosti.

 

Zdroj:

https://www.hradynamalsi.cz/tvrz-ticha/

 

Nově zrozená tvrz Tichá v jižních Čechách láká k návštěvě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!