Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Muzeum vltavínů / foto: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Muzeum vltavínů baví děti i dospělé

Poslové vesmíru – tak se říká unikátu, jehož největší ložiska se nachází v jižních Čechách – vltavínům. Víte, jak vznikly a kde se můžete dozvědět víc o jejich původu?

Kde si můžete do detailu vltavíny prohlédnout, a dokonce si zakoupit nějaký ten „suvenýr“ v podobě krásného šperku se zeleným kamenem?

Jak vznikly vltavíny

Vltavínům se říká „poslové z vesmíru“. Vznikly před 14,5 milionu let, kdy na území dnešního Bavorska dopadl obrovský meteorit. Energie, která se uvolnila při dopadu, vytvořila veliký kráter o téměř kilometrové hloubce. V místě se nacházely písčité sedimenty bohaté na křemen, které se při dopadu roztavily. Obrovským tlakem byly vymrštěny do dálky, až dopadly na území dnešních jižních Čech. Tyto kousky dopadly na naše území v různých podobách a tvarech jako dnes známé vltavíny, pyšnící se krásnou zelenou barvou. Jejich tvary, povrch a celkovou strukturu dále dotvářela voda a další okolnosti.

Vltavíny
Vltavíny – Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Kde se u nás vltavíny nachází?

Snad nejznámější a zároveň i nejbohatším nalezištěm vltavínů je oblast mezi Pískem a Novými Hrady. Vyrazit můžete na sever od Českých Budějovic, ale nepokoušejte se sami vltavíny hledat. Je to trestné. Lokality, kde se vltavíny nachází v menším počtu, jsou i v Třeboňské pánvi nebo na jižní Moravě. Výjimečně se tyto nádherné kameny objevily i v Chebské pánvi nebo u německých Drážďan.

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově

Pokud vás vltavíny zajímají a chtěli byste si je prohlédnout detailně, navštivte Muzeum vltavínů v Českém Krumlově. Sídlí v Panské ulici, hned vedle náměstí a můžu vás ujistit, že výstava bude bavit jak děti, tak dospělé. Je totiž interaktivní. V muzeu vám nejprve pustí krátký film o vzniku vltavínů a následně se podíváte na výstavu. Zde se dozvíte, jak se vltavíny těží a kde se nalézají, jak vypadá takový hledač vltavínů a děti si mohou vyzkoušet různé hry nebo se podívat na vltavín mikroskopem.

Muzeum vltavínů
Muzeum vltavínů – Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Do další části muzea sejdete po strmých kamenných schodech do sklepních místností, které působí přímo magicky. Zde jsou k dispozici interaktivní obrazovky, kde si lze vyzkoušet pohyby meteoritů a další zajímavosti. Dokonce si můžete zkusit hodit meteorit tak, aby zničil celou zemi.

Nechybí zde samozřejmě sbírky krásných šperků s vltavíny i surové kameny v nasvícených vitrínách. Nejlépe působí vltavíny umístěné v nasvícených koulích zavěšených v prosklených tubusech.

Návštěva tohoto muzea je rozhodně nevšední zážitek a uskutečnit ji můžete po celý rok. Otevřeno mají kromě svátků každý den.

 

Zdroj:

https://www.vltaviny.cz/

Muzeum vltavínů baví děti i dospělé

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!