Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zimní krajina / foto: getfound.cz

Spaní v zimě – jak se připravit na venkovní dobrodružství?

Spaní v zimě je skutečné dobrodružství, které vám otevře zákoutí světa, která byste jinak nepoznali. Přestože se jedná o silný zážitek, který bychom mohli doporučit snad každému, pravdou je, že se k něčemu takovému odhodlá pouze zlomek odvážlivců.

Patříte mezi ně? Pak pro vás máme pár tipů, jak při tom nezmrznout a vyspat se možná ještě lépe než ve vlastní ložnici.

Nepodceňujte výběr skutečně kvalitní karimatky

Spacák a stan vás ochrání před chladem, případně větrem. Co vás však skutečně ochrání před zimou a rozhodně byste neměli výběr podcenit, je kvalitní karimatka.

Jak poznat, že vás karimatka v zimě zahřeje? Koukejte se po parametru „číslo R“. Čím vyšší toto číslo je, tím lepší izolační schopnosti podložka na spaní má – a tím pohodlněji se vyspíte nehledě na to, jaká zima vás obklopuje.

Pokud vyrážíte do zimních hor, kde chcete spát pod stanem (nebo ve sněhovém přístřešku), vaše vybraná karimatka by měla mít minimální číslo R 3,5.

Jak na výběr spacáku?

Další důležitou položkou na seznamu věcí, které se nevyplatí podcenit, je spacák. Spacák má několik parametrů a občas může být trochu náročné rozeznat, který je ten důležitý.

Tím je limitní teplota. Například limitní teplota -15 °C znamená, že se v této teplotě vyspíte jako v bavlnce. Nebo spíš peří?

Naopak extrémní teplota znamená, že při takovém počasí sice nezmrznete, ale nějaké omrzliny se vám vytvořit mohou a rozhodně se vám nebude spát dobře.

Zamyslet byste se měli i nad volbou materiálu. V případě zimního spacáku je opravdu dobré připlatit si a pořídit si kvalitní péřový spacák. Jeho jedinou nevýhodou je, že déle schne, pokud se vám ho povede promočit. Ale ono ani spaní v mokrém spacáku z dutých vláken rozhodně není zážitek, kterým byste si chtěli projít.

Další vybavení, které by vám nemělo chybět, je kvalitní čelovka, batoh a náhradní oblečení, vařič a dobré, tučné jídlo, které vás zahřeje.

Než vyrazíte do hor, zkuste si spaní v zimě v bezpečném prostředí

Ještě pro vás máme jeden tip na konec. Pokud nemáte se spaním venku v zimě zkušenosti, ještě než se pustíte do svého prvního zimního nocování v divočině, zkuste si nejdřív svou výbavu i odolnost v bezpečnějších podmínkách.

Ideální je zahrada u baráku, chaty nebo chalupy, kde si můžete v případě nutnosti zalézt dovnitř, uvařit si čas a vyspat se normálně. Pokud zjistíte během noci v horách, že to není nic pro vás, čekají vás opravdu krušné hodiny.

Spaní v zimě – jak se připravit na venkovní dobrodružství?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!