Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Značka s "Pozor klokan" / foto: shutterstock

Více klokanů než lidí aneb co jste nevěděli o Austrálii

Austrálie patří k destinacím, které má na svém seznamu nejeden vášnivý i méně zapálený cestovatel. Než se sem však vydáte, vyplatí se o zemi vědět víc než jen to, že má více než deseti tisíc pláží.

Země nejen klokanů

Když se řekne slovo „Austrálie”, automaticky se nám vybaví klokani. Ti jsou pro zemi naprosto typičtí. Nejsou to však jen klokani, kteří jsou pomyslným symbolem Austrálie. Jsou to mimo jiné i velbloudi, kteří byli právě sem přivezeni v roce 1866. V té době jsme je mohli spočítat snadno, stačily by nám prsty jedné ruky (několika lidí). Od té doby se však jejich populace tak rozrostla, že dnes sčítá více jak milion kusů. O Austrálii tak můžeme s klidným svědomím říct, že je to země velbloudů.

Pokud se pozastavíme ještě nad statistikami, řekneme, že právě velbloudů je zde více než koal, a to dokonce desetkrát více.

Velbloudi v Austrálii – kdo by to byl řekl?
Velbloudi v Austrálii – kdo by to byl řekl? – Zdroj: Shutterstock.com

Klokanů více než lidí

Samozřejmě jich zde však není víc než klokanů. Právě klokanů je zde dokonce ještě víc než zdejších obyvatel, a to dokonce 48 milionů. Právě kvůli takovému množství se právě s klokany nemanipuluje úplně ukázkově a ochránci přírody smutní. Nezřídka se totiž setkáte s tím, že právě klokani se využívají pro jejich maso.

Klokan v Austrálii
Klokan v Austrálii – Zdroj: Shutterstock.com

Pozor, jsou tu hadi!

Austrálii můžeme celkově považovat za kontinent, na kterém se potkáte s řadou zvířat. Kromě klokanů a velbloudů se zde potkáte také s hady, konkrétně i s hadem, který je nejjedovatější na světě. Je jím taipan velký, který v sobě ukrývá tolik jedu, že by usmrtil 100 osob najednou.

V porovnání s jinými hady nemá jen nadmíru jedu, ale také má vynikající čich. Pokud svou oběť právě pomocí čichu najde a kousne ji, jeho oběti začnou ochabovat svaly, dýchání se zhorší a poté právě na udušení oběť umírá.

Opatrní buďte hlavně na severu Austrálie, kde se tento druh hada vyskytuje v hojné míře. Naštěstí tato část kontinentu není příliš obydlená čili vás sem pravděpodobně nebude nic vábit.

 

Zdroj:

https://www.go2australia.cz/rady-australie/zajimavosti-australie

Více klokanů než lidí aneb co jste nevěděli o Austrálii

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!