Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nekončící bouře / foto: shutterstock

Záhadné úkazy, které nedokáží vysvětlit ani vědci – dvojitý strom, horká řeka, nekončící bouře a další

Bermudský trojúhelník vstoupil do povědomí jako místo, kde z nevysvětlitelných důvodů mizí lodě i letadla. Podle odborníků jde jen o pouhou legendu. Existují ale jiné záhady, na které jsou jejich vysvětlení krátká.

Dvojitý strom

Sice vám z něj nebudou vstávat vlasy na hlavě hrůzou, i tak se ale jedná o pozoruhodný úkaz. Takzvaný dvojitý strom v italském Piemontu je pravou hříčkou přírody, která by podle vědců neměla být možná. Jedná se o vzrostlý morušovník, z jehož koruny vyrůstá stejně košatá třešeň. Oba stromy prospívají a bez obtíží rostou, což je u takto zdvojených stromů téměř nemožné.

Dvojitý strom
Dvojitý strom – Zdroj: Shutterstock.com

Hessdalenská světla

Polární zář, kterou můžeme spatřit v Norsku, není jediným zdejším světelným úkazem. Hessdalenská světla ale na rozdíl od ní nebyla nikdy uspokojivě vysvětlena. Nad stejnojmennou norskou dolinou se objevují už bezmála sto let a přitahují milovníky paranormálních jevů. Mění se jak jejich barva, která přechází od bílé přes modrou až po červenou, tak i jejich trajektorie.

Horká řeka

Voda v řece bývá kvůli rychlému proudění i v létě příjemně chladná. Je to zcela logické – a proto Shanay-timpishka, řeka tekoucí Amazonií, motá hlavu vědcům i široké veřejnosti. Teplota její vody totiž dosahuje 93 °C a zdejšími šamany je považována za posvátnou.

Horká řeka
Horká řeka – Zdroj: Shutterstock.com

Nekončící bouře

Máte strach z bouřek? Pak se raději obloukem vyhněte venezuelskému potoku Catatumbo. Bouřka zde totiž zuří průměrně 300 dní v roce. A ne jen tak ledajaká – ročně zde udeří přes milion blesků, z nichž některé jsou dlouhé přes pět kilometrů. Během nejaktivnějších měsíců můžete spatřit okolo 28 blesků za minutu a tento stav trvá třeba i deset hodin denně.

Spavá nemoc

Pokud se čas od času cítíte naprosto vyčerpaní, budiž vám útěchou, že lidé z vesnice Kalachi a Krasnogorsk na tom byli mnohem hůře. V roce 2013 je zasáhla podivná spavá epidemie, kdy všichni včetně dětí a zvířat začali z neznámých důvodů usínat. Usínali i během chůze či rozhovoru a někteří spali třeba i šest dní v kuse. Nakonec musela být oblast evakuována.

 

Zdroj:

https://www.denik.cz/veda-a-technika/podivuhodna-mista-veda-zahada-20210209.html

https://svetobeznik.info/ospala-dira-uprostred-stepi-lide-usinali-za-chuze-a-spali-i-sest-dni-v-kuse/

Záhadné úkazy, které nedokáží vysvětlit ani vědci

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!