Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sentinelští domorodci / foto: shutterstock

Domorodé kmeny, které se zastavily v čase

Ačkoliv se nám může zdát, že svět a životní tempo se neustále zrychluje, přesto najdeme místa, která se zastavila v době kamenné. Některé domorodé kmeny jsou totiž dosud civilizací nedotčené.

Etiopie

Lidé z etiopských kmenů patří k těm nejexotičtějším. Není divu, většina z nich chodí buď nahá nebo jen spoře oděná do pár kousků kůží, vaří z vlastnoručně umleté mouky a žádná chýše se neobejde bez ohniště. Čím ovšem zdejší kmeny prosluly nejvíce, je zdobení těla. Ženy se zkrášlují takzvanými labretami neboli destičkami vloženými do úst. Mužskou ozdobou jsou zase zjizvená těla. Tyto kmeny také stále dodržují vlastní rituály dospívání, kterými musí projít každý chlapec.

Destičky v ústech afrických žen
Destičky v ústech afrických žen – Zdroj: Shutterstock.com

Papua Nová Guinea

V Papui Nové Guinei najdeme více než 800 domorodých kmenů. A některé z nich byly objevené teprve nedávno. Každý z těchto kmenů má také trochu jiné zvyklosti a folklór, všechny jsou ovšem velice působivé. Spojují je ovšem dvě věci – bezmezná úcta ke starším a žvýkání betelového ořechu. Většina papuánských kmenů nemá s turisty problém a nechá je u sebe přenocovat.

Masajové

Kmen Masajů žije na planinách v Keni a Tanzánii. Jsou v každodenním kontaktu s nespoutanou přírodou a veškerým nebezpečím, které skýtá, především divou zvěří. Obydlí si staví z větví stromů, travin a bahna. Typickou ozdobou jsou pro ně kruhové náušnice. A když už se jim čas od času podaří ulovit třeba lva, snědí ho klidně za syrova.

Masajská žena
Masajská žena – Zdroj: Shutterstock.com

Samoa

Ostrovu Samoa v Polynésii se i přes okolní turistický ruch daří zachovat 3000 let starou kulturu. Zdejší národ zde žije pokojně pod vedením náčelníka, muži se zdobí tetováním v podobě černých geometrických obrazců, ženy vaří tradiční pokrmy z kokosového mléka a mladých listů tara.

Himba

V Namibii můžeme narazit na kmen Himba. Zdejší lidé žijí prastarým způsobem života, oblékají se do kravských kůží, na tělo si malují obrazce z přírodních barviv a vyznávají animismus. Muži se většinou starají o zvířata, ženy zvelebují obydlí.

 

Zdroj textu:

https://www.webcestovatelu.cz/100708-nejexotictejsi-lide-sveta

Domorodé kmeny, které se zastavily v čase

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!