Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klášter Chiajna / foto: shutterstock

Klášter Chiajna v Rumunsku - Místo pro lovce duchů i senzací

Starý klášter Chiajna se nikdy nedočkal toho, aby plnil svůj účel. Jeho minulost je velmi temná a zdá se, že přetrvává až do současnosti.

Smeten Turky před rozkvětem

Klášter Chiajna, nebo dnes už spíše jen jeho trosky, stojí nedaleko hlavního města Rumunska – Bukurešti. Jeho stavba byla dokončena v roce 1790, ale brzy poté došlo k jeho vypálení. Ještě, než stihli klášterní budovu vysvětit, přihnalo se turecké vojsko a klášter zničilo. Důvodem bylo domnění, že se nejedná o klášter, nýbrž o vojenskou pevnost. Faktem je, že klášter skutečně pevnost připomíná. Na druhou stranu se nemůžeme divit. Turecká hrozba byla v Rumunsku dobře známá a klášter měl poskytovat nejen obydlí pro mnichy, ale také bezpečné místo pro křesťany. Tím pádem bylo nutné, aby vydržel i vojenské útoky. Problémem však je, že lidé považují od té doby místo za prokleté. Je to možné?

Klášter Chiajna
Klášter Chiajna – Zdroj: Shutterstock.com

Další život zruinovaného kláštera 

Klášter se nakonec svého využití dočkal. Sice nefungoval jako zařízení pro mnichy, ale byl v něm vytvořen lazaret pro lidi nemocné morem, které bylo potřeba dát do karantény. Lidé v něm spíše umírali, než aby se uzdravovali. Je tak dost možné, že duše zemřelých v místě s tak tragickou minulostí zůstaly v jeho zdech dodnes. Místní se bojí ke klášteru i přiblížit. Důvodem prý jsou tajemné stíny, které se objevují po setmění na jeho zdech a připomínají tanec démonů, ale také zmizení některých místních, kteří se i přes varování ke klášteru přiblížili.

Kam zmizel klášterní zvon?

Důvod k tomu, aby bylo místo považováno za prokleté, je i zmizení zvonu. Ten prý byl vyhozen do řeky Dâmbovita krátce po vypálení kláštera. Nikdy se nezjistilo, kdo za tímto krokem stojí. Samozřejmě se okamžitě začalo spekulovat, že za to mohou temné síly.

Bývalý klášter Chiajna se dostal v poslední době i do podvědomí památkářů. Za rumunskou národní památku byl prohlášen v roce 2010. I díky tomu stále přibývá turistů, kteří chtějí strašidelné místo navštívit. V hledáčku je i u lovců duchů a senzací, kteří touží odhalit jeho tajemství. Důvodem totiž není jen temná minulost, ale i současnost. Ve zdech kláštera čas od času údajně mizí lidé – hlavně místní, kteří se neprozřetelně přiblíží. Zároveň toto místo v návštěvnících odkrývá temná zákoutí mysli a nutí je ke krutostem. Výjimkou nejsou ani vraždy, které se tu odehrály. 

 

Zdroj: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Chiajna_Monastery

 

Klášter Chiajna v Rumunsku - Místo pro lovce duchů i senzací

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!