Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Velikonoční tvoření / foto: shutterstock

Kam na Velikonoce: 5 tipů na tradiční i originální oslavu

Velikonoce jsou pro mnohé symbolem jara, ale také kraslic a zvyků. Na řadě míst je možné zažít velikonoční trhy, jarmarky. Kam letos vyrazit?

Velikonoční atmosféra v Poděbradech

Zde na vás čekají velikonoční trhy zaměřené na prodej originálních řemeslných výrobků, ale také tradičních pochutin i občerstvení. K ochutnání budou k dispozici čerstvě připravené pokrmy zahrnující domácí sýry, uzeniny apod. Nepřijdete ani o talentované řemeslníky, kteří na jarmarku budou prezentovat vlastní výrobky, a to od precizně navržených ručně tkaných textilií až po originální keramiku a šperky. Pamatováno je i na nejmenší, kteří se budou moci zapojit do různých her a vzrušujících aktivit po celý den.

Poděbrady mají na jaře kouzelnou atmosféru
Poděbrady mají na jaře kouzelnou atmosféru – Zdroj: Shutterstock.com

Velikonoce na zámku Hrádek u Nechanic

Ve velikonočně vyzdobeném zámku budete seznámeni s historií Velikonoc, zvyky a tradicemi. Dozvíte se, jak se vypočítává datum slavení Velikonoc, význam dnů svatého týdne a veškeré zajímavosti vztahující se k tomuto nejstaršímu křesťanskému svátku. Dále zde uvidíte techniku zdobení velikonočních kraslic. Návštěvníkům bude k dispozici zámecká kuchyně, kde bude možné ochutnat speciální sváteční zámecký bílý punč.

Oslava svátků pro malé i velké v Mikulově

Program na Moravě nabídne taneční i hudební vystoupení odlišných žánrů. Pro malé návštěvníky budou k dispozici výtvarné dílničky, dětská divadelní představení. Nebude chybět oblíbený velikonoční jarmark, jenž je spojený s ukázkami tradičních řemesel, ochutnávkou velikonočních specialit a samozřejmě i degustací vína, které na Moravě teče proudem.

Ochutnejte velikonoční dobroty třeba v Mikulově
Ochutnejte velikonoční dobroty třeba v Mikulově – Zdroj: Shutterstock.com

Oslava jara v Praze

Praha bude vonět jarem a slavit Velikonoce největšími trhy v České republice. K vidění budou stará řemesla, lidová zábava, ukázka tradičních zvyků a samozřejmě dobré jídlo neboli velikonoční speciality. Ve stylově dekorovaných stáncích nabídnou výrobci, řemeslníci a prodejci typické velikonoční zboží, zdobené kraslice, keramiku apod. Oslavy Velikonoc budou probíhat na Staroměstském náměstí, Václavském náměstí i na náměstí Republiky. Součástí budou i vystoupení pěveckých a tanečních souborů a různá folklorní seskupení z celé České republiky.

Duchovní svátky v Itálii

Pokud chcete zažít Velikonoce mimo ČR, tak vyrazte do Itálie. V Římě, kde se převážná část obyvatelstva hlásí ke katolické víře, se slaví tyto svátky ve velkém stylu. Na Velký pátek utichají všechny zvony a ulicemi prochází procesí. Některá jsou zakončena ohňostrojem. Nejslavnější je ve Florencii, jenž je zažehnut symbolickou mechanickou holubicí. Na Velikonoční neděli je možné se zúčastnit velikonoční mše vedenou papežem Františkem na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

 

Zdroje:

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/10-tipu-na-netradicni-velikonocni-oslavy

https://www.radynacestu.cz/magazin/kam-vyrazit-na-velikonoce-5-tipu-kde-v-evrope-oslavit-svatky-jara/

Kam na Velikonoce: 5 tipů na tradiční i originální oslavu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!