Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ciudad Perdida / foto: shutterstock

Ciudad Perdida aneb Ztracené město: Nejzáhadnější místo na světě láká zájemce o archeologii, historii i duchovno

Slyšeli jste o Ztraceném městě? Kde se toto nejzáhadnější místo nachází? Jak a proč se tam vydat? Pro koho je tato výprava vhodná?

Pokud chcete začít jedinečné a nezapomenutelné dobrodružství, návštěva Ztraceného města vás nadchne. A ještě potěší tím, že vás tam nečekají davy turistů. Jak se dostat do džungle k ruinám indiánského města Ciudad Perdida?

Kolumbijské cestovatelské dobrodružství

Kolumbie je zemí, kde je možné zažít mnoho dobrodružství. Mezi nejzajímavější rozhodně patří putování džunglí k ruinám starodávného indiánského města Ciudad Perdida neboli Ztracené město. Díky tomu, že je hůře dostupné, je tu v podstatě liduprázdno. Řadu návštěvníků odrazuje odlehlost místa.

Ztracené město
Ztracené město – Zdroj: Shutterstock.com

Relativně nedávný objev

Ztracené město bylo objeveno poměrně nedávno, a to nejprve místními zloději pokladů v roce 1972, kteří náhodou narazili na schody vedoucí na horu. Úřady se o existenci města dozvěděly až o 3 roky později, když se na zdejším černém trhu začaly objevovat předměty právě z Ciudad Perdida. Dle archeologů bylo město založeno okolo roku 800 a sestává ze série 169 teras, které jsou zasazeny do úbočí hory. Podle odhadu zde kdysi žilo až 5000 lidí. Oblast se po probádání stala turistickou lokalitou, jenže zdolání náročnějšího terénu a s nutností přespání v džungli, kde vás obtěžuje dotěrný hmyz, není pro každého.

Náročný terén
Náročný terén – Zdroj: Shutterstock.com

Absolvování cesty pro zdatné a s průvodcem

Vydat se do oblasti Ciudad Perdida je možné pouze s průvodcem některé certifikované agentury. Na vlastní pěst není přístup povolen z důvodu bezpečnosti i ochrany archeologické památky. Na trase potkáte kolumbijské vojáky, kteří chrání místo před vandaly i hledači pokladů. Cesta není dlouhá, měří okolo 52 km, ale patří k fyzicky náročnějším.

Kromě ustavičného stoupání a občasného klesání je třeba se potýkat s vlhkem, horkem, a pokud nastanou deště, tak i s rozbláceným povrchem. Na cestě je třeba si dát pozor i na jedovaté hady pod kameny a štíry, kteří jsou v noci na stěnách záchodů a sprch v kempech. Přesto anebo právě proto je výprava jedinečným a nezapomenutelným zážitkem. Spatřit zde můžete však i lenochoda, tapíra, tukana či opice.

 

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-kolumbijske-ztracene-mesto-strezi-dzungle-spatri-ho-jen-ti-nejvytrvalejsi-40288327

https://www.hedvabnastezka.cz/ciudad-perdida-tajuplne-mesto-ukryte-v-kolumbijske-dzungli/

 

 

 

 

 

 

Ciudad Perdida aneb Ztracené město: Nejzáhadnější místo na světě láká zájemce o archeologii, historii i duchovno

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!