Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vatikán / foto: Shutterstock

5 nejmenších států, o kterých jste možná ani neslyšeli – říká vám něco Tuvalu, Seborga nebo Molossia?

Na světě je více než 200 zemí. Jsou státy, o kterých jste s největší pravděpodobností dosud ani nevěděli. Mají velmi malou rozlohu a některé obývá jen pár lidí. Které to jsou?

Mnozí z nás určitě neslyšeli o některém z níže uvedených států, které patří mezi nejmenší na světě. Které země mají nejmenší rozlohu a nejméně obyvatel na světě?

Tuvalu patří mezi nejmenší a nejchudší

Tuvalu patří mezi jednu z nejmenších a nejchudších zemí na světě. Stát o rozloze 26 km² leží mezi Havají a Austrálií. Ostrovní stát, který by na tom mohl být ekonomicky ještě hůře, kdyby se v Tuvalu nedala získat internetová doména, která přináší do rozpočtu státu miliony dolarů. Stát, který vznikl zhruba v 18. století po osídlení většiny ostrovů, znamená v tuvalštině shluk či skupina osmi. Hlavní město Tuvalu je Funafuti.

Tuvalu najdete poblíž Austrálie
Tuvalu najdete poblíž Austrálie – Zdroj: Shutterstock.com

Knížectví Seborga na území Itálie

Knížectví Seborga o rozloze 4,91 km² se nachází na území Itálie, a to poblíž francouzských hranic. Seborga leží ve výšce 500 metrů nad mořem. Má okolo 330 obyvatel, kteří mohou používat v obchodech i jinou měnu než euro. Seborgské knížectví má vlastní vládu s princem a starostou.

Samozvaná republika Molossia

Republic of Molossia byla založená Kevinem Baughem, který žije v americké Nevadě. Země o rozloze 0,055 km² má méně než 10 obyvatel. Avšak Molossia má vlastní hymnu, národní vlajku i znak. Dokonce je zde zaveden trest smrti za mimořádný trestný čin. Vydávají zde i vlastní pasy, a mají dokonce i vesmírný program.

Molossia má pro své občany i vlastní cestovní pasy
Molossia má pro své občany i vlastní cestovní pasy– Zdroj: Shutterstock.com

Sealand s vlastní měnou, vládou i vlajkou

Sealand je námořní platforma nacházející se 6 km od pobřeží Velké Británie. Zaujímá rozlohu 0,004 km² a má méně než 30 obyvatel. Nicméně má vlastní vládu, měnu, vlajku i poštovní známky. Na internetových stránkách státu si můžete koupit vznešený titul za několik britských liber.

Vatikán coby absolutní monarchie

Stát o rozloze 0,49 km², který je na rozdíl od výše uvedených věhlasný a navštěvovaný. Nachází se v Itálii, má méně než 500 obyvatel. Země, kterou můžete obejít pěšky za zhruba 40 minut. Jedná se o sídlo papeže a pyšní se také kulturním a historickým bohatstvím. Má všechny náležitosti státu, tj. vládu, panovníka, banky, poštovní známky, policii. Podle statistik patří obyvatelé Vatikánu mezi největší konzumenty vína na světě. Vatikán má rovněž vlastní noviny, rozhlas i televizi.

 

Zdroje:

https://www.koktejl.cz/inspirace-na-cesty/top-10-nejmensich-zemi-sveta-o-kterych-jste-nikdy-neslyseli/

https://www.ceskykralovskyinstitut.cz/vatikan-nejmensi-stat-sveta-ktery-vladne-cele-katolicke-cirkvi/

 

5 nejmenších států, o kterých jste možná ani neslyšeli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!