Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: metro.co.uk

Ohromující erupce vulkánu

V Chile bouchla sopka a ohromující erupce stála opravdu za to.

Mrak popela a sutin ze sopky dramaticky stoupá vzhůru, hraje různými barvami, když tu do něj naráží blesky, jež způsobují obraz bezmála apokalyptických rozměrů.

Rychlá evakuace

magazin.cz
Jihochilské město je nyní evakuováno, poté co se z vulkánu vyhrnuly proudy lávy, která už pod sebou pohřbila jeho značnou část.

Úřady nařídily okamžitou evakuaci všech zbývajících obyvatel a žurnalistů v potenciálním dosahu sopky jménem Chaiten, která leží uprostřed Patagonie, 1220 kilometrů od hlavního města Santiaga.

Vulkán začal hrozit a bublat již v pátek. Krátce na to se z něj vyvalil obrovský oblak popela, který zamořil prostředí široko daleko – dosáhl dokonce až na hranice Argentiny.

Oběti se počítají na stovky
Lokální televize informovala o hrozivých zvucích, které sopka vydávala. Guvernér oblasti Fernando Aguila zase řekl rádiu, že rychle tekoucí láva nejspíše pohřbila 180 civilistů a 100 vojáků vyslaných na pomoc.

Situace se změnila velmi rychle a láva začala vytékat nejspíše dříve, než kdokoliv předpokládal. Proto probíhala evakuace narychlo. Ze svých domovů se muselo odebrat přes 4.200 lidí, tedy prakticky všichni obyvatelé vesnic bezprostředně (v okruhu 10 kilometrů) sousedících s Chaitenem.

Evakuují se i další města, nad nimiž se usídlil hrozivý kouřový mrak. Veřejnost úřadům vyčítá nepřipravenost, která pramení zejména z toho, že sopka byla považována za vyhaslou.

Jako by chtěla přesvědčit, že ještě neřekla poslední slovo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 33