Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pirátská vlajka / foto: shutterstock

Piráti nejsou historie. Stále loupí

Pod pojmem pirát si dnes většina lidí vybaví uživatele počítače, který kopíruje ve velkém nejrůznější programy.

Někdo si se slzou v oku zavzpomíná na idealizované mořské piráty z knih či filmů, ale málokdo se v našich končinách zabývá tím, že piráti jsou pro lodní dopravu stále velkým nebezpečím.

GPS a raketomet

magazin.cz
Moderní pirát už nepluje pod vlajkou se zkříženými hnáty a ani omylem nebojuje na kordy. Naopak je vybaven GPS navigací, která mu usnadňuje vyhledávání kořistí a v rukou třímá hodně nepříjemné zbraně, mezi nimiž nechybí ani raketomety či granáty. Těmi již zdálky vyhlédnutou loď pirátské bandy odstřelují, aby bylo jasno, kdo tady má převahu.

Piráti ještě donedávna v největší míře operovali v mořích jihovýchodní Asie, ovšem zostřené kontroly udělaly z tohoto regionu přeci jen bezpečnější místo, byť čas od času ještě nějaký ten pirát zahrozí.

Nejhorší situace panuje momentálně kolem pobřeží Somálska, jež je naneštěstí ještě tím vůbec nejdelším v celé Africe. Zdejší státní moc se nadobro zhroutila, vládne tu provizorní kabinet, který ale nedokáže efektivně zasahovat ani proti pozemským guerillám, natožpak proti pirátům operujícím v jeho vodách. Nehledě na to, že Somálsko nemá vůbec žádné námořnictvo.

Množící se případy

magazin.cz
Proto se zdejší oblast stala piráty vyhledávanou. Jen za první čtyři měsíce tohoto roku bylo zaznamenáno na 23 přepadení.

Analytici se navíc domnívají, že zdaleka všechny nejsou hlášeny, jelikož místními rybáři a obchodníky je to považováno jen za ztrátu času. Prakticky nikdy se nic nevyšetří, o dopadení pachatelů nemluvě. Proto raději rovnou odevzdají peníze a cennosti, což berou jako daň za to, že v somálských vodách mohou lovit a plavit se bezplatně.

V případě větších lodí se ale piráti často nespokojí jen s cennostmi. Stále častěji berou posádku za rukojmí a požadují výkupné. To je jim námořními společnostmi také většinou zaplaceno, což celou situaci jen zhoršuje a piráty motivuje k dalším podobným akcím. K jejich cti slouží jen tolik, že zajatce zatím vždy propustili nezraněné.

Mají hlad, proto loupí
Lze namítnout, proč si lodě nenajdou nějakou jinou cestu než kolem Somálska. Není to tak jednoduché, jelikož právě tato oblast je pro námořní obchod zcela klíčová a kolem plují takřka všechny lodě do nebo ze Suezského průplavu.

Bránit se dá jen velmi těžko. Nedávno francouzské bezpečností složky proti pirátům provedly akci, která skončila až na somálském území, kde se podařilo několik pirátů zabít a další pochytat.

Ani to ale jejich kolegy zřejmě od další podloudné činnosti neodradí. Oni sami tvrdí, že mají hlad a než aby zahynuli, raději půjdou zkusit své štěstí jako piráti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 85